![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
Zapiekane warzywa to wspaniały pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Dziś przepis na zapiekane bakłażany z mielonym mięsem i pęczakiem. Dodatkowo całość przykryta chrupiącą kruszonką z parmezanu i panko. Danie co prawda potrzebuje dość dużo czasu, ale warto poczekać – bakłażan smakuje wspaniale. Użyłam kaszy pęczak, która pozostała mi z obiadu. Jeśli wolicie inne kasze (jaglaną czy perłową) możecie ich użyć, jednak według mnie duże ziarna pęczaku świetnie pasują do tego dania. A jeśli lubicie faszerowane warzywa polecam przepis na czerwoną paprykę faszerowana mięsem z indyka lub gołąbki dziadka Andrzeja.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl.
Jak zrobić bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem?
Składniki:
- 3 bakłażany
 - 1 łyżka oliwy
 - sól
 
Farsz z mielonego mięsa:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
 - 100 g ugotowanej kaszy pęczak
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 2 jajka
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżeczka soli
 - ½ łyżeczki słodkiej papryki
 - ½ łyżeczki pieprzu
 
Chrupiąca kruszonka
4 łyżki panko (lub grubo tartej bułki)4 łyżki tartego parmezanu
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
Piękne
kamionkowe naczynie żaroodporne do zapiekania Mason Cash - znajdziecie tutaj.
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić
wzdłuż na dwie równe części. Miąższ ponacinać w kratkę, oprószyć solą i skropić
oliwą. Bakłażana ułożyć nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym wyłożonym
papierem do pieczenia. Piec pod przykryciem przez 40 - 45 minut aż bakłażan
będzie miękki.
W czasie kiedy pieką się bakłażany
przygotować mięsny farsz .  Mięso
wymieszać z pęczakiem, natką pietruszki, 
koncentratem pomidorowym, jajkami, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Panko wymieszać z parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Wyjąć bakłażany z piekarnika. Kiedy przestygną
wydrążyć je pozostawiając około ½ cm warstwę. Miąższ drobno pokroić i dodać do
farszu. 
Łódeczki bakłażana oprószyć solą,
napełnić mięsnym farszem i posypać kruszonką z panko i parmezanu. Bakłażany
przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia w
piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut.
Smacznego:- )
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
Bakłażana
można doprawić świeżo zmielonym pieprzem 
- drewniany młynek do pieprzu lub soli kupicie tutaj.
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 
![]()  | 
| Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem | 











oj, tęsknię za pęczakiem. Jak tylko będę w Polsce zrobię sobie chyba zapas :)
OdpowiedzUsuńDobrze się zapowiada. Tylko dlaczego ja mam wciąż wrażenie, że bakłażany źle piekę? :) Są trochę 'gumowe' i za bardzo za nimi nie przepadam. :) Ale u Ciebie estetycznie i smakowicie jest :)
OdpowiedzUsuńNo to wpadam na obiad :D
OdpowiedzUsuń