18 kwietnia 2018

Naleśniki na mące kokosowej

Naleśniki na mące kokosowej
Robiąc wiosenne porządki znalazłam w swoich zapasach mąkę kokosową. Postanowiłam więc wykorzystać ją do zrobienia naleśników. Naleśniki są delikatne i pysznie smakują ze świeżymi owocami np. z truskawkami (a przecież zbliża się na nie sezon). Robiąc je nie spieszcie się. Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej jest bardziej wymagające niż to przygotowywane tradycyjnie. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a zanim przewrócicie naleśnika na druga stronę upewnijcie się, że się zarumienił. Przed każdym pieczeniem posmarujcie patelnię tłuszczem, najlepiej za pomocą pędzelka, wówczas nie powinniście mieć żadnych problemów. Naleśniki kokosowe są bezglutenowe więc przepis przyda się wszystkim którzy muszą unikać pszenicy w swojej diecie.

Naleśniki na mące kokosowej

Jak zrobić naleśniki z mąki kokosowej?

Składniki na ciasto:
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżka stopionego masła (może to też być olej kokosowy lub rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • około 400 ml mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • świeże owoce np. truskawki
  • jogurt, serek waniliowy itp.

 
Naleśniki na mące kokosowej

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20 minut.

Patelnię posmarować olejem, najlepiej za pomocą pędzelka. Patelnię dobrze rozgrzać i wlać porcję ciasta. Naleśniki te trudniej się piecze niż tradycyjne dlatego zanim przewrócicie je na drugą stronę poczekajcie, aż ciasto dobrze się zetnie a naleśniki lekko zarumienią.

Naleśniki na mace kokosowej podawać z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, jogurtem, serkiem lub domowym dżemem. 

Smacznego:- )

Naleśniki na mące kokosowej

Dodaj napis
Naleśniki na mące kokosowej


                      

3 komentarze :

  1. Uwielbiam kokos. Jeszcze nigdy nie jadłam takich naleśników. Wyglądają smakowicie. Muszę sobie zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Czy można użyć innej mąki bezglutenowej (jaglanej, żytniej, kukurydzanej)zamiast kokosowej? Proporcje innych składników pozostają bez zmian?
    PS Zrobiłam z kokosowej, wyszły pyszne. Zamiast cukru waniliowego dałam kokosowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń