13 sierpnia 2018

Kokosowy budyń jaglany z granatem

Kokosowy budyń jaglany z granatem
Czy jadacie podwieczorki? U mnie pojawiają się w weekendy i ostatnio dość często w wakacje. Typowy podwieczorek z dzieciństwa kojarzy mi się z kisielem, kaszką manną i oczywiście z budyniem. Jako dziecko nie przepadałam za budyniami, teraz jest całkowicie inaczej. Lubię je z domowym sokiem, dżemami czy ze świeżymi owocami. W dodatku jeśli można zrobić zdrowszą wersję deseru np. z kaszy jaglanej nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia. Zapraszam wiec Was dziś na kokosową wersje budyniu jaglanego z dodatkiem granatu.

Kokosowy budyń jaglany z granatem

Jak zrobić kokosowy budyń jaglany z granatem?

Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglany
  • 1 szklanki wody
  • 1szklanka mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych nerkowców
  • 1 łyżka cukru lub miodu

 
Kokosowy budyń jaglany z granatem

Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku. Prażyć tak długo, aż zacznie podskakiwać w garnku  po czym przelać wrzątkiem. Płukanie kaszy zapobiega jej gorzkiemu posmakować warto więc to zrobić.
Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką gorącej wody i ½ szklanki mleka kokosowego,  dodać wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca. Gotować 10-15 minut, aż każda wchłonie całą wodę i będzie miękka. 
Kaszę można zmiksować jeszcze gorącą dodając pozostałe mleko kokosowe, miód lub cukier. Jeśli budyń jest zbyt gęsty można dodać do niego dodatkową porcję wody, a jeśli jest dla Was za mało słodki odrobinę cukru.
Budyń najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Tu podałam go z granatem, ale pasują do niego maliny albo frużeliną wiśniowa.

Smacznego :- )
Kokosowy budyń jaglany z granatem



                              

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...