1 października 2012

Muffinki z dynią i bakaliami

Muffinki  z dynią i bakaliami
Muffiny to chyba najprostsze  i najszybsze babeczki, które można zrobić błyskawicznie dla niespodziewanych gości, albo na drugie śniadanie. Muffinki z dynią i bakaliami bardzo aromatyczne, korzenne, pełne rodzynek, fig, pestek dyni i migdałów. Piękny kolor i chrupiąca pyszna skórka. Zdrowe, pożywne i bardzo smaczne. Korzystałam z tego przepisu lekko zmodyfikowanego.

Jak zrobić muffinki z dynią i bakaliami?

Składniki:
·       ½  szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig)
·       ¼  szklanki lekko posiekanych płatków migdałów 
·       ¼  szklanki lekko posiekanych pestek dyni
·       ¾ szklanki mąki pszennej
·       ¾ szklanki mąki żytniej
·       1/3 szklanki brązowego cukru
·       1 łyżeczka przyprawy do pierników
·       ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
·       ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·       ⅓ łyżeczki soli
·       2 jajka
·       ¾ szklanki drobno startej surowej dyni
·       ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
·       ½ szklanki płynnego miodu


Piekarnik nagrzać do 175 ºC. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Płatki migdałowe i pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni i posiekać. Do jednej miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą i bakaliami. Do drugiej miski wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, wymieszać łyżką.

Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników.

Papilotki umieścić w formie na muffiny (12 sztuk), napełnić do ⅔ wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 – 25  minut (do "suchego patyczka").

Muffinki  z dynią i bakaliami
Muffinki  z dynią i bakaliami


1 komentarz :

  1. Nawet w wersji "wypieku trzydniowego" smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń