22 października 2012

Placuszki z tuńczykiem

Placuszki z tuńczykiem
Pomysł na placuszki zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson „Niella gryzie”. Fajny pomysł na zagospodarowanie nadwyżki obiadowych ziemniaków. Do przyrządzenia placków użyłam tuńczyka w puszce. Do tego dania można podobnie jak Niella użyć łososia.  Mąż najlepszy nie przepada za puszkowymi tuńczykami, ale stwierdził, że w takim wydaniu jest nawet smaczny. Placki podałam z surówką ze świeżych warzyw i ajvarem, który świetnie do mich pasuje. 

Składniki na placuszki:
·       350 g - 500 g zimnego puree ziemniaczanego
·       420 g tuńczyka lub łososia z puszki w sosie własnym
·       15 g rozpuszczonego masła (o ile puree ziemniaczane było bez masła)
·       duża szczypta pieprzu cayenne
·       otarta skórka z połowy cytryny
·       sól i pieprz
·       1 jajko

Składniki na panierkę i do smażenia:
2 jajka
ok. 100 g pokruszonej macy (zastąpiłam otrębami pszennymi)
50 g masła
2 łyżki oleju roślinnego

W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki na placuszki. Duży talerz lekko posmarować olejem,  formować z masy grube placki wielkości pięści i układajcie na talerzu. Włożyć całość do lodówki na 20 do 60 minut (mogą w lodówce leżakować dłużej), dla utrwalenia kształtu placków.

Do jednego talerza wbić jajka, do drugiego wsypać otręby (lub pokruszoną macę). Maczać placuszki w jajku, potem w otrębach, dociskając panierką . Rozgrzać masło i olej na patelni, aż będą bardzo gorące i smażyć placuszki z obu stron do czasu, gdy panierka stanie się złoto-brązowa, a środek ciepły.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Nigelli Lawson „Niella gryzie”.

Placuszki z tuńczykiem
Placuszki z tuńczykiem

2 komentarze :

  1. wyglądają wręcz perfekcyjnie! mi się nigdy nie udaje usmażyć tak ładnych placuszków i nigdy nie wiem czemu.. może potrzeba wprawy? ale ile placków do tej wprawy potrzeba zrobić? :D
    w sumie to smażysz je na sporej ilości tłuszczu? pytam, bo nie umiem sobie gramami wyobrazić ile to jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Jeśli masa na placki jest zbyt luźna i trudno się formuje, można dodać do niej trochę bułki tartej lub otrębów. A co do smażenie to polecam masło klarowane, staram się używać go jak najmniej:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń