28 października 2012

Tort Tęczowa Kraina


Tort Tęczowa Kraina upieczony na piąte urodziny miłośniczki My Little Pony:- ) Ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma masami gruszkowymi. Warstwa gruszkowej frużeliny oraz masa na bazie bitej śmietany i musu gruszkowego. Delikatne ciasto idealne dla całej rodziny.

Przygotowanie gruszek z kompotu*:
·       1½ kg gruszek
·       7 – 8 łyżek cukru

Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, i oczyścić z gniazd nasiennych. Owoce włożyć do garnka, dolać wody tyle, aby zakryły gruszki, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20– 25 minut, tak aby gruszki były miękkie, ale nie rozpadały się. Ostudzić.

*Gruszki warto przygotować dzień wcześniej.

Biszkopt:
·       6 jaj
·       180 g cukru
·       180 g mąki
·       1 opakowania cukru waniliowego
·       szczypta soli
·       ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać kolejno żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę i proszek wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 25 - 30 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Biszkopt podzielić na 3 blaty.

Masa gruszkowa:
·       500 – 600 g gruszek z kompotu (połowę porcji wcześniej przygotowanych gruszek)
·       ½ l kompotu gruszkowego
·       1 budyń śmietankowy z cukrem na ¾ l mleka
·       3 łyżki soku z cytryny

Gruszki pokroić w kostkę. Z kompotu gruszkowego i soku z cytryny ugotować budyń.
Do masy dodać pokrojone gruszki.
Wokół tortownicy zapiąć obręcz, na dno położyć pierwszy blat biszkoptowy. Na ciasto wyłożyć jeszcze ciepłą masę gruszkową i przykryć drugim blatem.

Masa gruszkowo – śmietanowa:
·       500 – 600 g gruszek z kompotu (druga połowa wcześniej przygotowanych gruszek)
·       250 g kremówki
·       3 łyżki cukru pudru
·       20 g żelatyny (porcja na 1 litr płynu)


Żelatynę zalać ok. 100 ml kompotu gruszkowego. Gruszki zmiksować blenderm na gładką masę. Kremówkę ubić na pianę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do zmiksowanych gruszek. Do masy dołożyć ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Powstały krem przełożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.


Dekoracja:
·       100 g marcepana
·       100 g masła
·       200 g cukru pudru dobrej jakości
·       2 łyżki wody
·       kilka kropli olejku waniliowego
·       barwniki spożywcze
·       cukrowe ozdoby: kwiatki, listki, perełki itp.

Przygotować lukier maślany. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Dodać olejek waniliowy, wodę i miksować jeszcze chwilę. Gotowy  krem wymieszać z zielonym barwnikiem i ozdobić nim tort z każdej strony.
Marcepan zagnieść z cukrem pudrem, podzielić na 7 równych części, zabarwić na różowo, czerwono, pomarańczowo, żółto, zielono, niebiesko i fioletowo. Z kolorowych kulek zrobić paski i stworzyć tęczę, ułożyć na zielonym kremie.
Tort ozdobić kwiatami, listkami, perełkami i innymi cukrowymi cudami.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Ładne rzeczy 



4 komentarze :

  1. Śliczny :). Księżniczka musiała się ucieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tort upiekłam wg przepisu. w smaku bombowy moja dziecko okrzyknęło mnie "Magdą Gesl"...
    Dziękuję dziekuje za ten blog

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że tort się udał i smakował:) zapraszam do wypróbowania innych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń