4 stycznia 2013

Gulasz z piersi indyka i dyni


Gulasz z piersi indyka i dyni
Postanowiłam rozkroić ostatnią z moich dyni:- ) Wspaniale przechowała się aż do teraz i rodzinka z apetytem spałaszowała wczorajszą aksamitną zupę dyniową. Dziś  przygotowałam smaczny i pożywny gulasz z indyka z dodatkiem słonecznego warzywa. Pierś  indyka (bez skóry) jest dobrzeprzyswajalnym, chudym mięsem, bogatym w niacynę (B3), witamin B6 i B12, selen i cynk. Warzywny gulasz z indyka podany z kaszą jest więc dobrym pomysłem na lekki obiad:- )

Składniki:
·       500 g piersi z indyka
·       200 g pieczarek
·       150 ml wywaru (może być z kostki)
·       2 marchewki
·       1 korzeń pietruszki
·       1 cebula
·       ½ czerwonej papryki
·       ½ pora
·       300 g obranej dyni
·       100 ml śmietany
·       pęczek natki pietruszki
·       3 łyżki mąki
·       3 łyżki oleju rzepakowego
·       sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, chili, czosnek granulowany

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę, por pokroić w kostkę. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Paprykę i dynię pokroić w półtora centymetrową kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Mięso indyka posolić, oprószyć łyżką czerwonej papryki, czosnku granulowanego i odrobiną pieprzu i chili – wymieszać. Mięso obtoczyć w 2 łyżkach mąki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Indyka smażymy na złoty kolor i przekładamy w ciepłe miejsce.  Na tę sama patelnię dodać 1 łyżkę oleju i podsmażać na złoto cebulę i pora z dodatkiem szczypty soli. Dorzucić paprykę, pieczarki, marchew, pietruszkę, całość wymieszać, oprószyć pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalać 150 ml bulionu. Warzywa dusić ok. 5 minut, kiedy zaczną mięknąć dodać indyka i dynię. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut do czasu kiedy dynia będzie miękka (należy uważać aby dynia nie rozgotowała się). Na koniec wlać 1 łyżkę mąki rozprowadzonej w wodzie oraz śmietanę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wsypać posiekana pietruszkę. Podawać z ulubioną kaszą, z ziemniakami lub makaronem.

Smacznego:- )

Wartość energetyczna porcji 322 kcal
Białko 33 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 24,5 g
Błonnik  7,25 g

Gulasz z piersi indyka i dyni
Gulasz z piersi indyka i dyni

Gulasz z piersi indyka i dyni

3 komentarze :

  1. bardzo dobre danie polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalny! Robię drugi raz w ciągu tygodnia! A pomyśleć, że się bałam czy nie będzie mdły... :P
    Pozdrawiam
    Nea

    OdpowiedzUsuń