18 lutego 2013

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
Najprostszy przepis na świecie:- ) Bierzemy porcję orzeszków ziemnych i mielimy. Powstaje pyszne domowe masło orzechowe – bez konserwantów, bez dodatku utwardzalnych tłuszczów, barwników. Masło orzechowe można dowolnie urozmaicić dodając sezam, kakao, czekoladę, miód – na co tylko mamy ochotę. Takie domowe masło fistaszkowe jest idealne do kanapek, naleśników, placków, jako dodatek do ciast, kremów, sosów.. 
Orzeszki ziemne (arachidowe) choć tuczące jak inne orzechy, mają również wiele walorów odżywczych. Są bogatym źródłem białka i niacyny (witaminy PP), która ma korzystne działanie na układ nerwowy i stan psychiczny. Fistaszki zawierają substancję zwaną resweratrolem, która znana jest z właściwości przedłużania życia. Bogate są w koenzym Q, który wspomaga pracę serca i jest bardzo ważny w starszym wieku, kiedy organizm nie wytwarza go już sam.

Składniki:
·       500 g orzeszków ziemnych
·       szczypta soli

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, aby nabrały intensywniejszego aromatu.
Ostudzone orzeszki zmiksować na gładką masę. W trakcie mielenia orzeszki zmieniają konsystencję. W trakcie mielenia należy kilkakrotnie odkleić masę od ścianek naczynia.

Dodatki do masła orzechowego:

A m a r e t t o - orzechy mielimy z garścią migdałów bez skórki i odrobiną likieru amaretto

C r u n c h y - z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Po minucie mielenia wyjąć 1/3 masy orzechowej z miksera. Resztę zmielić na gładką masę – wszystko razem połączyć.

C z e k o l a d o w e – do masła dodać łyżkę kakao i odrobinę cukru pudru lub stopioną czekoladę.

C h o c o l a t e  c h i p s - po zmieleniu orzechów powstałe masło zmieszać z posiekaną gorzką lub mleczna czekoladą .

K a r m e l o w e – do  masła  dodać dwie czubate łyżki masy kajmakowej.

K o k o s o w e – orzechy  zmielić z wiórkami kokosowymi

M i o d o w e – do orzechów dodać 2 łyżki miodu.

S e z a m o w e – orzechy  zmiksować z uprażonym sezamem.

W a n i l i o w e – do masła dodać miąższ z laski wanilii i odrobinę cukru pudru.


Smacznego:- )

Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe

13 komentarzy :

  1. Właśnie się przymierzałam do zrobienia takiego domowego masła orzechowego z czekoladą :) Twoje wygląda bardzo zachęcająco, ma piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak pachnie i jak smakuje... pychota:) Myslę, że z czekoladą będzie wyśmienite!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio masowo produkuję takie z prażonych migdałów, ze szczyptą soli <3
    ale domowe z fistaszków też wymiata :D
    bardzo fajne propozycje dodatków :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam migdały będę więc musiala koniecznie spróbować masła migdałowego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to ci dopiero pomysł. W życiu bym nie pomyślała, że z orzechów wyjdzie masa o takiej konsystencji, myślałam, że dodałaś masła.

    OdpowiedzUsuń
  6. masło orzechowe - i love it <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis na masło orzechowe,jeszcze domowego nie robiłam zawsze kupuję je w lidlu ale może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam domowe masło orzechowe, jest dużo smaczniejsze od kupnego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż wstyd się przyznać ale dwa dni temu kupiłam w sklepie.Miałam robić, obiecałam sobie,że zrobię tylko czasu brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasu wciąż za mało, coś o tym wiem, ale jak raz zrobisz takie domowe masło już nigdy nie sięgniesz po nie w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. racja własnie zrobiłem sobie miodowo-kakaowe mysle nad kolejnym miksem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda świetnie no i fakt, że są tam praktycznie tylko orzechy to bardzo zachęca do zrobienia samemu :) tylko pytanie jak je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń