16 lutego 2013

Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej

racuchy z kaszy jaglanej
Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej
Junior ostatnio znowu przytargał do domu jakiegoś wirusa. Postanowiłam wspomóc go w walce z choróbskiem serwując mu dietę z kaszy jaglanej. Codziennie jedliśmy potrawy z prosa, i codziennie szukałam pomysłów na nowe dania. Placki śniadaniowe przypadły do gustu synowi i zajadał je z apetytem nawet na zimno:- ) Eksperyment jaglany uważam za udany, uporaliśmy się z chorobą szybko i myślę, że pomogła w tym kasza:- ) Placki są smaczne i będziemy je przygotowywać na śniadania nie tylko w czasie choroby.

Kaszę jaglaną można wykorzystać w czasie infekcjach górnych dróg oddechowych. Jaglanka usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Podczas infekcji należy ją jeść codziennie przez 6-7 dni, do ustąpienia objawów choroby.

Składniki:
·       300 g ugotowanej kaszy jaglanej
·       2 łyżki oleju
·       ½ dużego jabłka
·       50 g mąki kukurydzianej
·       50 g mąki ziemniaczanej
·       2 łyżki mielonego siemienia lnianego
·       1 jajko
·       ok. 250 ml wody
·       1 opakowanie cukru waniliowego
·       szczypta soli
·       ½ łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki zmiksować w melakserze na gładką masę. Powstałe ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć placki.

Placki podawać z ulubionymi dodatkami np. z dżemem brzoskwiniowym.

Jeśli lubicie placki z wytrawnymi dodatkami, wystarczy w przepisie pominąć cukier waniliowy.

Smacznego:- )

placuszki z kaszy jaglanej
Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej

racuszki z kaszy jaglanej
Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej

racuszki śniadaniowe z kaszyjaglanej
Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej

9 komentarzy :

  1. O, takich jeszcze nie próbowałam! Wyglądają bardzo apetycznie, a z całą pewnością są zdrowe, biorąc pod uwagę kaszę jaglaną. Trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie trzeba je zrobić i zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam przepis ;) obłędnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią bym je zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Te placuszki można dodać do bezglutenowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A sorry, widzę, że juz są w zakładce bezglutenowe

    OdpowiedzUsuń
  7. a można bez jajka?

    OdpowiedzUsuń
  8. a można bez jajek?

    OdpowiedzUsuń