26 marca 2013

Babeczki kawowo – czekoladowe

Babeczki kawowo – czekoladowe
Kawowo – czekoladowe babeczki chodziły mi po głowie już od dawna. Lubię kawę, jej zapach i aromat, chętnie sięgam po słodycze z jej dodatkiem(np.: orzeźwiający tort cappuccino z malinami). Babeczki nie są zbyt słodkie za to mocno czekoladowe z wyczuwalnymi ziarenkami kawy.  W czasie pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach kawy, dający natychmiastowy zastrzyk energii. Świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany – jeśli nie jesteście na diecie polecam przykryć babeczki białą pierzynką:)
 
Składniki:
·       4 łyżki ziaren kawy
·       150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
·       200 g masła
·       100 g cukru
·       szczypta soli
·       cukier waniliowy
·       3 jaja
·       200 g mąki pszennej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       7 łyżek mleka
·       1 łyżka kakao

Dodatkowo:
·       masło do wysmarowania formy
·       polewa czekoladowa
·       kolorowy cukier

Ziarna kawy rozkruszyć wałkiem do ciasta. Odłożyć jedną łyżkę pokruszonej kawy do dekoracji gotowych babeczek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao – odłożyć.
Czekoladę posiekać, połowę stopić w gorącej kąpieli wodnej i odstawić żeby przestygła.

Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta, białą masę. Do maślanej masy  kolejno wbijać jajka, ubijając na gładka masę. Dodać stopioną, ostudzoną czekoladę – wymieszać. Wsypać przesiana mąkę, pokruszone ziarna kawy i posiekana czekoladę. Wlać mleko, całość szybko wymieszać mikserem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC.
Formę na muffiny wysmarować masłem (lub wyłożyć kolorowymi papilotkami), napełnić przygotowaną masą. Piec 20 – 25 minut. Po upieczeniu babeczki delikatnie wyjać z formy i wystudzić. Udekorować polewą czekoladową, pokruszonymi ziarnami czekolady i kolorowym cukrem. Podawać z bita śmietaną.

Smacznego:- )


Babeczki kawowo – czekoladowe

Babeczki kawowo – czekoladowe

2 komentarze :

  1. te babeczki wyglądają ślicznie , i pewnie jeszcze lepiej smakują ,super przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa i czekolada to świetne połączenie, ale ja ostatnio znalazłam świetny przepis, który jeszcze bardziej podkręcił smak czekoladowych babeczek https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ Są mocno czekoladowe, zupełnie takie jak lubię!Polecam

    OdpowiedzUsuń