25 marca 2013

Domowy sos tatarski

sos na wielkanoc
Domowy sos tatarski
Na wielkanocnym stole pojawia się zawsze wiele smakołyków. Nie wyobrażam sobie Świąt bez jaj, baranka, chrzanu, szynki. Każdy region i każda rodzina  ma też swoje tradycyjne dania,  które wzbogacają te wyjątkowe chwile. Jednym z moich wyczekiwanym przez cały rok przysmakiem jest sos tatarski, serwowany do mięs i wędlin. Zawsze obiecuję sobie, że będę go przygotowywała częściej, ale ostatecznie gości  na moim stole tylko raz w roku:- )

Składniki:
·       2 jajka
·       1 mała cebulka
·       3 korniszony
·       3 – 4 marynowane grzybki lub pieczarki
·       2 łyżeczki kaparów
·       ¾ szklanki  domowego majonezu
·       ½ łyżeczki musztardy
·       ½ - 1 łyżeczki chrzanu  
·       sól, pieprz, cukier
·       2 łyżki śmietany

Jajka ugotować na twardo. Białko, cebulę, korniszony, grzyby, kapary – drobno posiekać.
Majonez domowy utrzeć ze śmietana i przetartym przez sitko żółtkami. Dodać posiekane białka i warzywa, chrzan, musztardę – całość wymieszać i doprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać do niego jeszcze trochę śmietany.

Smacznego:- )

1 komentarz :

  1. Sos tatarski uwielbiam i dlatego u mnie "gości" często na stole, nie tylko od święta. Ale jak sama o tym kiedyś pisałam, co dom to inny przepis :) chociaż nazwa ta sama. Domowy jednak najlepszy!

    OdpowiedzUsuń