10 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy
Przede wszystkim dziękuję Dorocie za przepis:- ) Trudno uwierzyć, że do tej pory nie znaliśmy tej zupy, zachwyciła wszystkich. Junior zjadł dwie dokładki, przy trzeciej prośbie o kolejną porcję zupy musiałam schować garnek:- )  Zupa mocno pomidorowa, aromatyczna, soczewica sprawia, że jest bardzo sycąca i pożywna mimo braku mięsa. Jeśli lubicie pikantne potrawy można doprawić ją większą ilością chili i pieprzu.

Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy? 

Składniki:
·       ½ marchewki
·       1 łodyga selera naciowego
·       2 cebule
·       3 ząbki czosnku
·       3 łyżki oliwy
·       ¾ łyżeczki kurkumy
·       1 łyżeczka curry
·       ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
·       2 łyżki sosu sojowego
·       1 l bulionu lub wywaru warzywnego(ewentualnie wody)
·       330 ml soku pomidorowego
·       1 puszka (400 g)  pomidorów w zalewie
·       220 g czerwonej soczewicy
·       sól, chili

Cebulę obrać, pokroić w kostkę  i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Marchew i seler, czosnek pokroić w kostkę dodać do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać przyprawy (kurkumę, curry, pieprz), wymieszać do połączenia się składników.

Wlać bulion lub wywar warzywny, pokrojone pomidory z puszki i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez  ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać sok pomidorowy, całość gotować aż warzywa będą całkowicie miękkie,  po czym zupę zmiksować. Dodać opłukaną i odsączoną czerwoną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem Cayenne i chili. Jeśli zupa okaże się za gęsta dodać trochę wody lub bulionu. Przed poddaniem zupę posypać świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

Smacznego:- )

Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy

2 komentarze :

  1. Robię taką zupę jest pyszna i pożywna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor! tajemnica koloru może tkwić w soku pomidorowym? robiłam zupy podobne w składzie, z soczewicą, koncentratem pomidorowym... i wychodziły one bardziej pomarańczowo-czerwono-brunatne, a nie takie piękne, żywe! pycha

    OdpowiedzUsuń