31 maja 2013

Rybne ragoût z wiosennymi warzywami

Rybne ragoût z wiosennymi warzywami
Jeśli lubicie ryby nie muszę zachęcać do przygotowanie tego wiosennego ragoût. Delikatne jednogarnkowe danie z filetów z soli ze szparagami, kalarepą, marchewką i cukinią - po prostu fantastyczny lekki posiłek. Przygotowanie takiego ragoût nie zajmuje wiele czasu za to wspaniale smakuje. Zamiast soli można użyć dowolnej ulubionej ryby. Ragoût można  podawać z wszelkimi dodatkami: makaronami, kaszami, ziemniakami, ryżem lub po prostu z kromką świeżego chleba:- )

Składniki:
·       300 – 400 g fileta z soli lub innej białej ryby
·       sok z cytryny
·       1 młoda cebula
·       ok. 10 cm kawałek białej części pora
·       2 łyżki oleju rzepakowego
·       1 łyżka masła (opcjonalnie)
·       1 kalarepa
·       2 młode marchewki
·       ½ pęczka zielonych szparagów
·       1 cukinia
·       1 szklanka wywaru warzywnego lub bulionu
·       ½ szklanki śmietany 30%
·       1 łyżeczka białej mąki (użyłam mąkę orkiszową typ 700)
·       3  łyżki posiekanej natki pietruszki
·       sól, biały pieprz

Filet z soli opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na ok. 4 – 5 centymetrowe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na minimum 10 minut.

Cebulę i pora posiekać w kostkę. Kalarepę obrać i pokroić w większe kawałki. Marchew oskrobać i pokroić w plasterki, Szparagi cienko obrać i podzielić na ok. 3 centymetrowe kawałki. Cukinię pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim lekko osoloną cebulę i pora. Dodać kalarepę, marchew, zielone szparagi i masło. Warzywa obsmażać, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3 minuty. Całość zalać wywarem i dusić ok. 7 – 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodać cukinię i ¼ szklanki zahartowanej śmietany – wymieszać, gotować ok. 3 minut. Na wierzchu warzyw położyć kawałki oprószonej solą i białym pieprzem ryby, przykryć pokrywką i gotować ok. 5 minut.
Wymieszać resztę śmietany z mąką i dodać do ragoût aby zagęścić sos. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Ragoût doprawić sola i pieprzem. Podawać z ryżem naturalnym, makaronem, kaszami, ziemniakami lub chlebem, posypane zielona pietruszką.

Smacznego:- )



Rybne ragoût z wiosennymi warzywami

Rybne ragoût z wiosennymi warzywami

Rybne ragoût z wiosennymi warzywami

Rybne ragoût z wiosennymi warzywami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz