15 czerwca 2013

Domowy sok marchwiowo – owocowy „kubuś”

Domowy sok marchwiowo – owocowy „kubuś”

Czy wasze dzieci lubią soki marchwiowo – owocowe, takie pyszne, takie zdrowe?:- ) Junior bardzo lubi takie soki, kupuję mu je jednak sporadycznie i raczej niechętnie. Tym bardziej był zadowolony z tego przygotowanego w domu, do którego mógł samodzielnie wybrać składniki:- ) Przepis na domowy sok można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce sezonowe truskawki, porzeczki, wiśnie, maliny, brzoskwinie… Sok jest gęsty i pożywny, spokojnie może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek .

Składniki:
·       2 – 3 średnie marchewki (ok. 200 - 250 g)
·       1 jabłko
·       1 gruszka
·       250 g truskawek
·       8 daktyli
·       sok wyciśnięty z ½ cytryny
·       miód, syrop z agawy lub cukier do smaku
·       ok. 800 ml wody

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Daktyle drobno posiekać. Marchew i daktyle przełożyć do garnka, zalać 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotować ok. 10 minut.

Do masy marchewkowej dodać obrane i pokrojone jabłko, gruszkę i truskawki, sok z cytryny. Całość zmiksować na gładką masę.

Do powstałego  musu dodać pozostałą wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W czasie gotowania usuwamy powstająca na powierzchni pianę. Jeśli sok nie jest zbyt słodki można do niego dodać miód lub cukier. Gorący sok przelać do dzbanka i pozostawiamy do wystygnięcia.

Gorący sok można także przelać do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.


Sok można przygotować w Thermomixie.
·       Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną marchew, i posiekane daktyle: rozdrobnić 10 s/ obr. 5.
·       Kopystką zgarnąć rozdrobnioną marchew ze ścianek na dno naczynia miksującego.
·       Dolać 300 g wody gotować 8 minut/Varoma/obr. 1.
·       Dodać pozostałe składniki, miksować przy nałożonej miarce 1 minut 30 s.(obroty zwiększać stopniowo od 1 do 10).
·       Dodać pozostałą wodę, gotować 10 minut 100ºC/obr.2
·       Usunąć  powstałą na wierzchu pianę, ewentualnie dosłodzić, rozlać sok do butelek lub słoików, zakręcić.

Smacznego:- )

Kaloryczność  1 szklanki  (250ml) – ok. 140 kcal
Białko – 4g
Tłuszcz –  0,75g
Węglowodany – 38g
Błonnik – 7g

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...