4 czerwca 2013

Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem

Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem
Wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza jakaś zimna, pochmurna, deszczowa… Może w nagrodę lato będzie słoneczne i gorące? Brakuje nam tego ciepła i posiłków na świeżym powietrzu. Junior uwielbia grille, majówki, pikniki staramy się więc jak najczęściej dostarczać mu takich atrakcji, w tym roku jednak mamy mało okazji. Już nie możemy doczekać się wakacji, wtedy wrzucamy na ruszt wszystko na co mamy ochotę: mięso, ryby, warzywa, owoce… Dziś przepis na grillowane pieczarki w boczku, mam nadzieję, że Wam zasmakują:- )

Składniki:
·       23 pieczarki
·       ½ papryki
·       1 cebula
·       2 łodygi selera naciowego
·       3 suszone pomidory
·       2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·       1 gałązka bazylii
·       2 łyżki oleju rzepakowego
·       20 cienkich plastrów wędzonego boczku
·       sól, pieprz

Pieczarki umyć, osuszyć, oddzielić nóżki od kapeluszy. Kapelusze lekko osolić. Nóżki i 3 pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę, cebulę, seler naciowy, suszone pomidory – posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić na nim cebulę. Dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i listkami bazylii.

Grzyby faszerować ostudzonymi warzywami. Każdą pieczarkę owinąć plasterkiem boczku.
Grillować 10 – 15 minut, aż pieczarki i boczek  ładnie się zarumienią.

Smacznego:- )


Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem

Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem

Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem

1 komentarz :

  1. Pyszności - przepadam za pieczarkami i boczkiem, bardzo ciekawy sposób na ich podanie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń