29 października 2013

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami
W lesie znalazło się jeszcze kilka grzybów, porcja w sam raz na obiad:- ) Tym razem przysmak kuchni włoskiej – risotto z grzybami. Użyłam zebranych na spacerze podgrzybków, ale ryż będzie smaczniejszy jeśli dodacie bardziej szlachetnych prawdziwków. Danie szybkie i pyszne:- ) Należy tylko pamiętać, aby użyć włoskiego ryżu o zaokrąglonych ziarenkach (arborio, wialone, carnaroli), który po ugotowaniu jest puszysty i wilgotny. A jeśli lubicie włoskie smaki polecam także risotto alla milanese.

Jak zrobić risotto z grzybami?

Składniki:
·          200 g ryżu arborio (lub vialone, carnaroli)
·          250 g grzybów leśnych (podgrzybków, najlepiej prawdziwków)
·          150 g białej cebuli
·          ok. 750 ml bulionu
·          3 łyżki masła
·          50 g parmezanu
·          3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
·          sól, pieprz

Grzyby oczyścić. Kapelusze i trzonki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać. Parmezan zetrzeć.
Cebulę zrumienić na patelni, dodając połowę masła, dodać grzyby, smażyć aż płyn odparuje i doprawić solą. Wsypać ryż, chwilę smażyć aż nasiąknie tłuszczem i zrobi się lekko szklisty. Proporcjami dodawać bulion, mieszając od czasu do czasu. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn. Kiedy ryż będzie już miękki ale nie rozgotowany, patelnie zdjąć z ognia, dodać parmezan oraz pozostałe masło. Risotto wymieszać, doprawić solą, pieprzem i natka pietruszki.


Smacznego:- )

  

Risotto z grzybami

8 komentarzy :