29 listopada 2013

Drobiowa wędlina

Drobiowa wędlina
Czy możliwe jest zrobienie domowej smacznej wędliny bez szynkowara? Ależ oczywiście:- ) Tym razem to chuda, ale bardzo soczysta szynka drobiowa, hit tego miesiąca;- ) Świetnie smakuje z żytnim chlebem i ajvarem, sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Przepis jest bardzo prosty i wymaga niewiele wysiłku, za to efekt… mniammm. Możecie oczywiście użyć innych przypraw lub w innej proporcji, wszystko zależy od Waszych upodobań. Następnym razem dodam mniej ostrej papryki ponieważ dla Juniora szynka była trochę za ostra.

Składniki: 
  • 1 podwójna  pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
  • folia aluminiowa
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwa filety. Wyciąć niepotrzebny tłuszcz, błony, jeśli są kości i chrząstki. Oba kawałki mięsa posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami.
Piersi kurczaka złożyć razem (na odwrót; grubszy koniec jednego fileta ułożyć na cieńszym drugiego), tak aby powstał w miarę równej grubości “wałek”. Zawinąć mocno w trzy warstwy folii aluminiowej i wstawić do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 190-195˚C. Włożyć zawinięte w folię filety i piec 20 minut (25 minut kiedy filety są bardzo duże). Piekarnik wyłączyć pozostawiając filety w środku do całkowitego wystygnięcia. Dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum dwie  godziny.
Podawać na zimno jako wędlinę lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego:- )


Kaloryczność 1 plastra ( ok. 20g ) – 29 kcal
Białko – 5g
Tłuszcz – 0,9 g
Węglowodany – 0,1g



Źródło przepisu : Lepszy smak

5 komentarzy :

  1. Ale apetycznie wygląda, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tylko ŁAŁ, nie sądziłam że z takiej zwykłej piersi można zrobić taką szyneczkę bez specjalnego sprzętu! Zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze żeby dostać gdzieś pierś z jakieś w miarę zdrowej hodowli kurek i wędlinka marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jeszcze nie znalazłam idealnego dostawcy drobiu, póki co zadowolona jestem kiedy uda mi się trafić na świeże mięso :)

      Usuń
  4. Właśnie upiekłam, ale w dotyku mięso jest miękkie, tak jakby było wciąż surowe... trochę się boję co to będzie...

    Na pewno tak krótko się piecze?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...