17 marca 2014

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Jak zamienić tradycyjne klopsy w pożądany przez całą rodzinę obiad? Wystarczy zmniejszyć ich rozmiar do kuleczek wielkości orzecha włoskiego i ugotować je w aromatycznym sosie pomidorowym. Lepienie zgrabnych pulpetów jest pracochłonne, ale przy pomocy małych dziecięcych rączek praca idzie bardzo sprawnie :- ) Z podanych proporcji wychodzi danie dla 6 osób, mieliśmy więc dwa syte obiady. Pulpety pysznie smakują z makaronem, ale sprawdzają się także jako dodatek do kaszy jaglanej :- )

Składniki na pulpety:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpety układać na desce wysmarowanej olejem, schować do lodówki.

Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
Cebulę, czosnek, marchew, oregano i bazylię zmiksować (lub drobno posiekać, zetrzeć na tarce). Na rozgrzane masło z olejem wrzucić zmiksowane warzywa, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając, aby nie przypalić. Dodać pomidory w puszce, koncentrat oraz  wodę i mleko. Całość doprawić solą, pieprzem i miodem– sos zagotować. Do gorącego sosu pojedynczo wkładać pulpety. Póki klopsiki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, nie przewracać na druga stronę, aby się nie rozpadły. Gotować częściowo przykryte przez około 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, doprawić sos do smaku.
Pulpety podawać z makaronem lub z kasza jaglaną :- )

Źródło przepisu: N. Lawson „Nigella gryzie”


Jeśli jesteście na diecie zrezygnujcie w przepisie na sos z dodatku masła i miodu.
Kaloryczność porcji jak na zdjęciu -  359 kcal
Białko – 28 g
Tłuszcz – 23 g
Węglowodany – 14 g

Błonnik – 5 g


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...