13 maja 2014

Kruche żytnie ciasteczka

Kruche żytnie ciasteczka 
Kolejne fantastyczne ciastka, świetne jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ciastka upieczone z razowej mąki żytniej i orzechów laskowych są kruche, lekko chrupiące i trudno im się oprzeć. Takie smakołyki na pewno z chęcią pomogą Wam zrobić dzieciaczki, a własnoręcznie upieczone ciastka smakować będą wyjątkowo:- )

Jak zrobić najlepsze kruche żytnie ciasteczka? 

Składniki:
  • 140 g mąki żytniej typ 2000
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 60 g ciemnego cukru trzcinowego (dark muscavado)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190˚C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać widelcem.
Ciastka piec 15 – 20 minut na złoty kolor.

Smacznego:- )

Kruche żytnie ciasteczka 
Kruche żytnie ciasteczka 
  

7 komentarzy :

  1. o ja cieee, muszę zrobić może nawet dzisiaj, tylko cukier zastąpię ksylitolem żebym i ja mogła je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo takie ciasteczka mogą być przechowywane? Czy może to być okres 7 dni, czy lepiej skonsumować je na świeżo do 2-3 dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka spokojnie można przechowywać do 10 dni najlepiej w metalowej puszce :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)
      Ciasteczka upieczone, myślę, że najlepiej określi je słowo REWELACJA ;)
      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  3. Ciasteczka są pyszne, robiłam je już kilka razy. Zastępowałam tarte orzechy laskowe, kiedy mi się skończyły, wiórkami kokosowymi i makiem w różnych proporcjach, zawsze wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, ze ciasteczka smakują. Fajny pomysł z dodatkiem wiórków kokosowych i maku, będę musiała wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń