8 lipca 2014

Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną i bobem

Uwielbiam taką pogodę! Mimo, że jest tak bardzo gorąco, słońce piecze niemiłosiernie, chwilami nawet jest dość duszno, ale przynajmniej wiem, że to lipiec, wakacje, po prostu  lato:- ) Jednak w taką pogodę nie specjalnie lubię przesiadywać w gorącej kuchni, staram się więc podawać szybkie i proste dania. Może przyda Wam się przepis na  zapiekane pomidory z kaszą jaglaną i bobem?

Składniki:
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki*
  • 100 g ugotowanego, obranego bobu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczkę świeżych listków tymianku
  • 2 kulki sera mozzarella (lub mozzarella light)
  • sól
  • pieprz
  • chili

Dodatkowo:
  • odrobina oleju do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Przekroić je na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć miąższ. Połowę miąższu posiekać i przełożyć do miski. Pomidory posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Przygotować farsz: w misce wymieszać połowę miąższu z pomidorów, kasze jaglaną, kiełki, obrany bób, posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pokrojona w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Doprawić do smaku solą pieprzem i chil.
Farsz przełożyć do miseczek z pomidorów. Zapiekać 15 minut.
Drugą mozzarellę pokroić na 6 plastrów, ułożyć na wierzchu pomidorów i zapiekać kolejne 5 minut aż ser się rozpuści.

*możecie użyć innych ulubionych kiełków

Smacznego :- )


Kaloryczność 1 porcji (1 pomidor) z serem light – 176 kcal
Białko – 18 g
Tłuszcz – 4 g
Węglowodany – 21 g

Błonnik – 4g


 


2 komentarze :

  1. uwielbiam takie pomidorki, smacznie i zdrowo :) bardzo ładny ręcznik, mam taki sam :) i dziś robiłam z nim zdjęcia :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy druga polowe miazszu z pomidorow?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...