7 września 2015

Zupa szpinakowa z ciecierzycą

zupa ze szpinakiem, cieciorką i ziemniakami
Zupa szpinakowa z ciecierzycą
Co gotujecie kiedy od rana  niebo jest stalowoszare, wieje zimny wiatr, pada deszcz i nie widać końca jesiennej aury? Mnie zawsze dopada ochota na jakąś gorącą, rozgrzewającą zupę. A ponieważ cała moja rodzinka uwielbia je, ugotowałam zupę z ciecierzycą i szpinakiem w roli głównej, z dodatkiem aromatycznej kolendry, kminku i tahini. Okazało się , że najczęściej szukacie u mnie przepisu na zupę gulaszową, ale jeśli podobnie jak ja jesteście miłośnikami gorących, pożywnych  zup polecam przejrzeć inne przepisy z tej kategorii. 

Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego w liściach)
  • 350 g ziemniaków
  • 430 g ciecierzycy ze słoika
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu lub  domowego pieprzu ziołowego
  • sól
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka maki kukurydzianej

Szpinak umyć i przebrać. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek dusić na łyżce klarowanego masła, aż się zeszklą. Dodać rosół, ziemniaki, przyprawy (kolendrę, kminek, pieprz) gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać szpinak i cieciorkę, podgrzewać aż zupa zawrze. Dodać zahartowane mleko rozrobione z pastą tahini i mąką kukurydzianą -  całość ponownie zagotować  doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Jeśli korzystacie z domowego bulionu możecie dodać do zupy 1 szklankę gotowanego mięsa z rosołu.

Smacznego :- )

zupa ze szpinaku, ciecierzycy i ziemniaków  

zupa ze szpinaku, ciecierzycy i ziemniaków

zupa ze szpinaku, ciecierzycy i ziemniaków
Zupa szpinakowa z ciecierzycą

5 komentarzy :

  1. wygląda bardzo apetycznie! jeszcze takiej nie robiłam, ale lubię takie gęste zupy i szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) I oczywiście polecam przepis :)

      Usuń
  2. Do takiej zupki troch prawdziwego bulionu to podstawa, zupa nabierze wtedy fajnej głębi smaku + dzięki za przepis, lubię zupy z dodatkiem ciecierzycy, bo są takie bardziej konkretne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię różne dania ze szpinakiem więc powyższy przepis też będę musiał przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna mała uwaga, a mianowicie w oryginalnym przepisie mowa jest o kminie rzymskim (kumin), a nie kminku. To zasadniczo zmienia smak i charakter zupy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...