7 grudnia 2015

Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku

panna cotta
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku
 Ciekawa jestem czy planujecie już świąteczne menu i szukacie pysznych nowych przepisów, aby w tym roku zaskoczyć rodzinę? Dziś proponuję Wam delikatną Panna Cottę z makiem, pachnącą wanilią i pomarańczami. Lekki deser, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Panna Cottę przygotowałam w keksówce i podałam w całości, ale pięknie będzie się prezentować w ozdobnych szklaneczkach lub schłodzona w małych formach do galaretki.


Składnik na małą foremkę keksówkę
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki    żelatyny
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 – 3 łyżki maku
  • 2 łyżki drobno posiekanej  skórki pomarańczowej
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego aromatycznego alkoholu)*

Dodatkowo
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji

Do mleka dodać miód, laskę wanilii z wydrążonymi nasionkami, oraz posiekana skórkę pomarańczową i mak, podgrzewać, aż mleko zacznie wrzeć. Żelatynę namoczyć w wodzie odstawić do napęcznienia na 10 minut. Żelatynę dodać do mleka – mieszać do rozpuszczenia.  Gdy mleko się wystudzi i zacznie lekko tężeć dodać jogurt (i ewentualnie alkohol), całość dobrze wymieszać.  Na dno keksówki wysypać skórkę pomarańczową i delikatne przełożyć mleczno – makowa masę. Schłodzić w lodówce.

*jeśli Panna Cottę będą jadły dzieci alkohol można pominąć


Smacznego :- )

panna cotta z makiem
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku

Świąteczna panna cotta
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku

panna cotta z makiem i skórka pomarńczową
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku

Przepis bierze udział w konkursie #mój piękny stół
Serdecznie zapraszam na stronę http://mojpieknystol.pl

Mój piękny stół


1 komentarz :