28 kwietnia 2016

Pęczak z topinamburem

Kasza z warzywami
Pęczak z topinamburem
Dziś przepis dla wszystkich miłośników kasz – pęczak z topinamburem, pietruszka i cukinią. Danie z patelni, które szybko przygotujecie na obiad lub kolację. Jeśli nie macie pod ręką topinamburu możecie zastąpić go innym warzywem, chociażby marchewką, też będzie pysznie. Zachęcam jednak do wypróbowania w kuchni słonecznika bulwiastego, moja rodzinka bardzo go polubiła. Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze można przygotować z topinamburu, koniecznie zajrzyjcie na bloga, najdziecie przepis na topinambur z piekarnika oraz na puree z topinamburu.

Kasza pęczak:
  • ½ szklanki pęczaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli

Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część pora (ok. 10 cm kawałek)
  • 4 – 5 bulw topinamburu
  • 1 mała pietruszka
  • ½ małej cukinii
  • garść prażonych, posiekanych orzechów włoskich
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta domowego pieprzu ziołowego
  • szczypta estragon
  • szczypta cząbru
  • sól
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i chwilę prażyć, cały czas mieszając. Dodać masło klarowane – wymieszać i zalać szklą wody. Gotować na małym ogniu , aż cały płyn zostanie wchłonięty (około 20 – 25 minut).

Kiedy kasza się gotuje przygotować warzywa. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i por. Dodać pokrojony w kostkę topinambur, pietruszkę oraz zioła: estragon, cząber, pieprz ziołowy, całość dusić aż warzywa zmiękną. Dodać cukinię i chwilę razem podsmażać.
Do gotowych warzyw wsypać ugotowaną kaszę, sos sojowy oraz połowę podprażonych orzechów włoskich. Całość wymieszać, doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przed podaniem posypać pozostałymi orzechami włoskimi  i np. natka pietruszki lub szczypiorkiem.


Smacznego:- ) 

Kasza z warzywami
Pęczak z topinamburem

Kasza z warzywami
Pęczak z topinamburem

Kasza pęczak z warzywami
Pęczak z topinamburem

3 komentarze :

  1. Danie zdecydowanie pasujące do mojego gustu! Uwielbiam wszelkie połączenia kaszy i warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda przepysznie! Ostatnio znalazłam u siebie topinambur wreszcie(!), więc koniecznie wypróbuję. Póki co najlepszy okazał się w wersji surowej jako przegryzka :)

    OdpowiedzUsuń