24 maja 2016

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Makaron z pesto
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów to moja propozycja na szybki, wiosenny obiad. Wystarczy kilka minut i można wyczarować niezwykły zielony posiłek dla całej rodziny. Jeśli pesto przygotujecie dzień wcześniej, to naprawdę wystarczy kwadrans, żeby podać pożywny posiłek. Do spaghetti możecie użyć ulubionego pesto, ale zachęcam Was do wypróbowania tego ze szparagów. Przecież sezon szparagowy nie trwa zbyt długo, dlatego trzeba się nimi nacieszyć i jeść je codziennie. Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione przepisy na asparagusy? Najbardziej lubię zielone szparagi z sezamem, albo zawinięte w boczek i pieczone w piekarniku albo na grillu.  

Składniki 3 – 4 porcje:
  • 250 g makaronu spaghetti

Pesto:
  • 350 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oleju
  • 50 g  twardego sera (np. rubin lub parmezan)
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 łyżki soku z limonki
  • skórka starta z ½ limonki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 30 g (12 – 13 szt.) filecików anchois
  • garść grubo tartego parmezanu do podania
  • natka pietruszki do dekoracji

Pesto przygotować według receptury z tego przepisu. Kilka główek zielonych szparagów pozostawić do dekoracji makaronu. Pesto zmiksować z filecikami anchois (ewentualnie kilka zostawić do podania).

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzić pozostawiając około szklanki wody z gotowania.

Pesto wymieszać z makaronem, dolewając według uznania wodę od wcześniej ugotowanego makaronu. Spaghetti wyłożyć na talerze ozdobić główkami szparagów, listkami natki pietruszki, anchois oraz wiórkami parmezanu.

Smacznego: -)



Źródło przepisu: Kuchnia magazyn dla smakoszy 5/2014

Makaron z pesto
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Makaron z szparagami
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Pasta with asparagus
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Makaron z warzywami
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

7 komentarzy :

  1. wygląda obłędnie :) szparagi w każdej postaci dla mnie. wczoraj było risotto ze szparagami z pesto bazyliowym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie <3 Polecam pesto szparagowe, bo smakuje wyśmienicie. Dziękuję też za pomysł na risotto, ze szparagami jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Genialny pomysł! :) Uwielbiam szparagi i takie spaghetti zjadłabym bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Już zapisane do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń