29 września 2016

Kasza jaglana z dynią i jarmużem

 
Kasza jaglana z dynią i jarmużem
Uwielbiam dynie. Nie tylko za ich smak, uniwersalne zastosowanie, ale przede wszystkim za ich kolor. Lubię kiedy stoją sobie na kuchennym oknie i czekają na swoją kolej. Co z nich ugotowałam dziś?  Szybki, rozgrzewający, jesienny obiad: kaszę jaglaną z dynią i jarmużem. Jeśli chcecie możecie kaszę jaglana ugotować dzień wcześniej i przechować ją w lodówce. Wówczas zrobienie sycącego obiadu lub kolacji nie zajmie Wam dużo czasu. Zamiast jarmużu możecie dodać do dyni i kaszy szpinak, będzie równie smacznie. 
  
Kasza jaglana z dynią i jarmużem

Jak przygotować kaszę jaglaną z dynią i jarmużem?

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 350 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  •  100 g jarmużu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli słonecznej
  • pieprz cayenne


Dodatkowo:
  • 3 łyżki uprażonych pestek dyni

Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, kiedy zacznie unosić się miły zapach zalać ją wodą, wypłukać. Kaszę gotować w podwójnej ilości wody przez około 15 – 20 minut.

Dynie pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, doprawić solą, pieprzem  i tymiankiem. Smażyć około 10 minut, aż dynia będzie miękka ale jędrna. Odłożyć na bok (dynię można też upiec w piekarniku).

Jarmuż przebrać, usunąć twarde części i podzielić na mniejsze kawałki. Jarmuż przelać na sicie wrzątkiem.

Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy (sól słoneczną, tymianek, pieprz cayenne) wymieszać. Dodać jarmuż i dynię, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i posiekana natką pietruszki.
 Przed podaniem kaszę jaglaną z dynią i jarmużem posypać uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego:- ) 

Kasza jaglana z dynią i jarmużem

Kasza jaglana z dynią i jarmużem

Kasza jaglana z dynią i jarmużem



                              


Jemy sezonowo! Jesień


2 komentarze :

  1. No i już wiem do czego wykorzystać dynię, która mi jeszcze została :) Wygląda smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...