22 grudnia 2016

Błyskawiczne mini-pierniczki

Błyskawiczne mini-pierniczki
Przepis dla wszystkich, którzy jeszcze nie upiekli pierników :- ) Pierniczki, możecie upiec jeszcze dziś lub jutro. Wychodzą miękkie i pyszne, można je dowolnie dekorować tuż po upieczeniu. Pierniczki piekłam je w formie mini – takie lubię najbardziej. Małe, urocze ciasteczka, idealne na jednego chapsa :- ) Pierniczki możecie polukrować lub ozdobić polewą czekoladową. Ja pozostawiam je bez dodatków i cieszę się ich smakiem. 
Błyskawiczne mini-pierniczki

Jak upiec błyskawiczne pierniczki?

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki lejącego miodu
  • 100 g roztopionego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy inki
  • 1  łyżka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, kakao, kawę inkę, przyprawę do piernika, sodę i sól). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto jest dość klejące, jednak nie należy dodawać więcej maki ponieważ pierniczki wyjdą twarde. Ciasto rozwałkować na około 4 mm, podsypując mąka tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do stolnicy.  Wykrawać mini pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 5 – 7 minut, na złoty kolor. Wystudzić., ozdobić, zajadać.

Smacznego :- ) 


Błyskawiczne mini-pierniczki

Błyskawiczne mini-pierniczki


                              

2 komentarze :