10 grudnia 2016

Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym

Wpis sponsorowany
Wigilijna ryba
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia. Wiem, że nie każdy go lubi, i co raz częściej wracając do staropolskich zwyczajów, na świątecznym stole pojawiają się szlachetniejsze ryby. Karp przechodzi w zapomnienie stając się symbolem zamierzchłych czasów i dawno minionego PRL-u. Dla mnie jednak wigilijny karp to smak dzieciństwa i beztroskich chwil w rodzinnym domu. Teraz karpia jadamy najczęściej smażonego po prostu w panierce z bułki tartej, ale także w migdałach albo w słoneczniku. Jemy też wielkopolską zupę z karpia i karpia w galarecie. W zeszłym roku na nowo odkrytym przepisem był karp z sosem piernikowym. W tym roku zostałam zaproszona do testowania sprzętu marki Ambition i stało się to  pretekstem do przygotowania pysznego karpia w piernikowej panierce z sosem maślano-piwnym. 
Naczynia Ambition

Markę Ambiton znam nie od dziś i tym chętniej wypróbowałam powierzony mi nóż, patelnię i garnek. Jako pierwszy testowi został poddany nóż szefa kuchni z przetłoczeniami Kyoto 25 cm. Nóż przyciąga uwagę, ma ładną drewnianą rączkę, ale nie jest to jego jedyna zaleta. Przede wszystkim bardzo dobrze leży w ręce i świetnie tnie. Poradził sobie bez problemu z  karpiem, którego podzieliłam na dzwonka. Wygodnie się nim kroi i sieka.

Nóż Ambition

W garnku z pokrywką do odcedzania z linii Selection, przygotowałam sos maślano-piwny. Garnek ma grube dno więc poradził sobie z topieniem cukru na karmel, równomiernie go zrumienił i nie przypalił. Bardzo podobają mi się także wyraźne oznaczenie pojemności na wewnętrznej ściance garnka, co ułatwia odmierzanie ilości płynów. Garnek ma dopasowaną pokrywkę z dziurkami, które ułatwiają odcedzanie np.: ziemniaków, a nawet makaronu. Garnek wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur. Garnki Selection  przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek. Oprócz tego można używać ich jako naczynia do zapiekania ponieważ wytrzymują temperaturę nawet 180°C.

Garnek Ambition

Na koniec sprawdziłam jak sobie poradzi ze smażeniem ryby Patelnia Taurus 28 cm. Jak widzicie na zdjęciach, karp usmażył się bez problemu. Patelnia jest duża i masywna – właśnie taka jaka powinna być wg mnie. Pokryta powłoką Teflon® Platium Plus, która nie tylko zapobiega przywieraniu przygotowywanych potraw, ale także pozwala używać metalowych łopatek, które nie niszczą patelni. Patelnia, podobnie jak garnek może być używana w piekarniku nawet do temperatury 240°C. Dla mnie istotne jest także, że patelnie wytwarzane są bez użycia kadmu, ołowiu i PFOA, dzięki czemu są bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego.  

Patelnia Ambition

Mam też dla Was miłą niespodziankę. W sklepie Dajar  do 31.12.2016 r. czeka na Was 10% zniżka na wszystkie produkty marki Ambition. Jeśli szukacie pomysłu na prezent dla swoich bliskich, koniecznie zajrzyjcie tam, z pewnością znajdziecie tam coś ciekawego. 


Jak przygotować karpia w piernikowej panierce z sosem maślano-piwnym?

Składniki:
  • 1 karp (ok. 5 – 6 dzwonków karpia)

Zalewa słona:
  • 1 l wody
  • ½  szklanki soli
  • ¼  szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Panierka:
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 pierniki „Katarzynki” (bez czekolady)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • mąka pełnoziarnista
  • masło klarowane do smażenia

Sos maślano – piwny
  • 30 g cukru
  • 60 g masła
  • 300 ml jasnego piwa
  • 2 pierniki „katarzynki” (ok.30 g)
  • garść rodzynek
  • skórka cytryny
  • sól
  • 1 – 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu


Ryba wigilijna
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym

Przygotowania rozpocząć od przygotowania słonej zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier i skórkę otartą z cytryny – zagotować i ostudzić. Zalewę można przygotować dzień, a nawet tydzień wcześniej, przechowując ją w lodówce. Świetnie nadaje się do marynowania każdej ryby, nie tylko karpia.

Karpia sprawić, pokroić w ok. 3 cm dzwonka (lub filety). Rybę zalać słoną zalewą i odstawić do lodówki na 35 minut. Przez ten czas Po tym czasie karpia wyjąć, osuszyć.

W garnku z grubym dnem (np. Ambition z linii Selection) wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż powstanie jasny karmel. Dodać rozkruszone pierniczki oraz masło. Mieszać aż masło się rozpuści, wlać piwo  i dodać pokrojona na cienkie paseczki skórkę cytrynową (bez białej części). Sos zagotować i chwilę redukować. Sos przecedzić, dodać rodzynki i doprawić go do smaku solą, sokiem z cytryny i miodem. Sos odstawić, usmażyć karpia.

Bułkę tartą wymieszać z startym na małych oczkach piernikiem, posiekanymi płatkami migdałowymi. Jajko rozbełtać z 2 łyżkami wody. Karpia wyjętego z zalewy obtoczyć w mące razowej, następnie w jajku i w piernikowej panierce. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na maśle klarowanym, na złoty kolor.

Rybę podawać z podgrzanym sosem maślano – piwnym.

Smacznego :- )

Ryba w panierce
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym

Ryba w panierce z sosem
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym

Ryba w panierce z sosem
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym



                              

11 komentarzy :

  1. Świetny wpis i pyszny kawałek rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Mam nadzieję, że tak przygotowany karp zasmakuje Ci. Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
  3. Ja właśnie nie przepadam za nim choć Twój wygląda apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że podoba Ci się tak podany karp. Wiem, że nie każdy go lubi, ale w podobny sposób można przygotować np. jesiotra :D

      Usuń
  4. Widać rękę szefa kuchni i wyśmienite oko fotografa że o aranżacji nie wspomnę

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny niestandardowy sposób na karpia, którego bardzo lubię, a dodatkowo pięknie podany:)

    OdpowiedzUsuń