28 lutego 2017

Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem

Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem
Dziś śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. W Wielkopolsce zapustny wtorek nazywany jest Podkoziołkiem. To ostania okazja, żeby dobrze zabawić się przed Wielkim Postem i spędzić czas na hulankach i swawolach. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisu na pysznego śledzia. Mam dla Was przepis na najprostszego i najlepszego śledzia w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem. Śledzie najlepiej smakuj po nocy spędzonej w lodówce.

Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem

Jak zrobić śledzie w oleju lnianym z cebulą szalotka i różowym pieprzem?

Składniki:
  • 250 g filetów śledziowych a’la Matjas firmy SEKO
  • 2 – 3 cebule szalotki
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Ok. 250 ml oleju lnianego z tłoczonego na zimno

Śledzie pokroić w 2 – 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zawinąć w gazę i kilka razy z siłą uderzyć o blat. Cebule odcisnąć nadmiaru  soku.

W słoiku wymieszać cebulę szalotkę, różowym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem lnianym . Słoik zakręcić, wstawić do lodówki. Po kilku godzinach śledzie w oleju nadają się do jedzenie.

Smacznego :- )

Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem
Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem




                              

3 komentarze :

  1. taka prosta klasyka smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń