27 lutego 2017

Bezglutenowe naleśniki jaglane

Bezglutenowe naleśniki jaglane
Junior złapał katar więc tradycyjnie przechodzimy na dietę jaglaną. Proso ma właściwości antywirusowe, osusza organizm z  nadmiaru wydzielin, co czyni je świetnym lekiem na katar i kaszel. Pojawia się więc u nas błyskawiczna jaglanka  na śniadanie, krem marchewkowo-jaglany z rozgrzewającym imbirem lub  kasza jaglana z warzywami na obiad i koniecznie placuszki lub naleśniki jaglane na deser ;- ) Dzisiejsze naleśniki są w dodatku bezglutenowe, przepis przyda się więc wszystkim którzy zdecydowali się wyeliminować gluten z diety. Do przygotowania tych naleśników możecie użyć kaszę, która została Wam po obiedzie, w końcu w kuchni nic nie może się zmarnować.
 
Bezglutenowe naleśniki jaglane

Jak zrobić bezglutenowe naleśniki jaglane?

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki maki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szklanka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder
  • dżem lub inne dodatki

Kaszę jaglaną uprażyć w garnku aż zacznie ładnie pachnieć. Przepłukać gorącą wodą (uwaga! Kasza może strzelać, dobrze użyć pokrywki). Kasze zalać podwójną ilością wody i gotować aż kasza wchłonie całą wodę (trwa to około 10-15 minut)/. Kaszę ostudzić.

Kaszę zmiksować na gładka masę z wodą, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Jeśli ciasto jest za gęste rozcieńczyć je wodą.

Na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobina masła klarowanego smażyć naleśniki.
Podawać na słodko lub na słono z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :- )

Bezglutenowe naleśniki jaglane
Bezglutenowe naleśniki jaglane


                              

6 komentarzy :

  1. Koniecznie muszę zrobić gdyż uwielbiam naleśniki, a takich jeszcze nie próbowałam :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki wyszły bardzo ładnie i widać, że się nie łamią. To dobre rozwiązanie, gdy nie ma się dostępu mąki jaglanej. Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo dostępna stacjonarnie, a jak już się trafi to jej cena jest lekko przesadzona.

    OdpowiedzUsuń
  3. glutenu się wystrzegać nie muszę, ale kaszę jaglaną uwielbiam i naleśnikom się nie oprę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast kaszy jaglanej można użyć mąki jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne naprawdę! A probowalam juz innych bezglutenowych. Dzięki za przepis��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...