30 grudnia 2022

Ciasto (tort) Hucułka

kruche ciasto z kremem kajmakowym

Ciasto Hucułka

Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że prędzej czy później sprawdzę jak smakuje. Wygląda niesamowicie i jest pyszne. Hucułka choć wygląda bardzo okazale wcale nie jest trudna do przygotowania. Kruche spody z domowym dżemem wiśniowym, z chrupiącymi orzechami, delikatną pianką a wszystko przełożone słodkim, aksamitnym kremem kajmakowym. Jeśli szukacie ciasta które zrobi wrażenie hucułka będzie idealna.

kruche ciasto z kremem kajmakowym

Ciasto Hucułka

Jak przygotować ciasto Hucułka?

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1  ½  łyżki kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego np. z czarnej porzeczki)
  • 3 białka
  • ½  szklanki cukru
  • ½  opakowania kisielu wiśniowego
  • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich

Krem kajmakowy:

  • 125 g masła
  • 300 g kajmaku

 

Ciasto Hucułka

Przygotować kruche ciasto zagniatając szybko mąkę, masło, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę oraz  proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części odciąć po 1/5 ciasta i schować do zamrażalki.

Dwie blaszki o średnicy 22 cm  wyłożyć  papierem do pieczenia. Ciastem wylepić blaszki  i schować do zamrażalki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190 ˚C

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy piana jest gęsta i lśniąca dodać kisiel wiśniowy. Całość delikatnie wymieszać mikserem.


Ciasto Hucułka

Wyjąć blaszki z ciastem z zamrażalki. Na wierzchu każdej z blaszek rozsmarować porcję dżemu wiśniowego, posypać posiekanymi orzechami. Pianę podzielić na dwie części i przełożyć na ciasto. Na koniec na warstwę piany zetrzeć na tarce o dużych oczkach po 1/5 zmrożonego ciasta.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 35 minut.

Ciasto wystudzić.

Krem kajmakowy: masło zmiksować na puch, a następnie dodawać po łyżce kajmaku . Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Przed dodaniem wyjąć ciasto z lodówki.

Smacznego :- )


Ciasto Hucułka



                    

2 komentarze :