22 grudnia 2012

Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów

Okrasa łamie przepisy - karp
Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Polecam rybę przyrządzoną w panierce z płatków owsianych i orzechów. Tak przygotowanego chrupiącego i aromatycznego karpia można podawać nie tylko w czasie Świąt.  

Składniki:
·       świeży karp
·       sok z cytryny
·       sól
·       biały pieprz
·       mąka
·       jajko
·       2 łyżki mleka
·       1 część bułki tartej
·       3 części płatków owsianych
·       2 części posiekanej natki pietruszki
·       2 części posiekanych orzechów włoskich
·       masło (można pominąć)
·       olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:
·       cytryna

Karpia oprawić, oczyścić, podzielić na porcje wg uznania, umyć i osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów i natki pietruszki przygotować panierkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka.

Karpia obtoczyć w mące, w jajku i w panierce. Rybę kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem i łyżką masła (dodaję masło dla smaku) i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Tak przygotowanego karpia można także smażyć w głębokim oleju.

Cytrynę przekroić na pół i usmażyć na patelni do grillowania i podawać razem z rybą.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Na podstawie programu Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy - karp
Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów

Okrasa łamie przepisy - karp
Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...