2 grudnia 2012

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Mój syn bardzo lubi pieczarki pod wszystkimi postaciami, staram się więc przygotowywać różne dania z tymi grzybami. Zachęcam do wypróbowania prostej zupy pieczarkowej. Dzięki dodatkowi serków topionych ma kremowy pyszny smak, a dodatek gałki muszkatołowej i liścia laurowego nadaje jej miły aromat. Choć zupa ta nie ma pięknego koloru jest bardzo smaczna i polecam wszystkim miłośnikom aksamitnej zupy dyniowej.

Jak zrobić zupę pieczarkową? 

Składniki:
·       250 dag pieczarek
·       1 cebula
·       70 ml białe wino
·       1 łyżka masła
·       ½ l bulionu, wywaru warzywnego lub wody
·       100 ml śmietany 18%*
·       2-3 trójkąty serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
·       sól, pieprz,
·       szczypta gałki muszkatołowej
·       2 ziarna ziele angielskie
·       1 liść laurowy
·       natka pietruszki

Dodatkowo:
·       3 – 4 pieczarki
·       olej do smażenia

*w przepisie można pominąć śmietanę, wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, lub dodać wg uznania większa jej ilość

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, liść laurowy i ziele angielski. Podlać winem i razem dusić jakieś 5 – 7 minut. Całość zalać bulionem i zagotować. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, wrzucić pokruszone serki topione i zmiksować. Zaciągnąć  kremową zupę śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zezłocą. Doprawić lekko solą i pieprzem.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki z  karmelizowanymi plastrami pieczarek.

Smacznego:- )


Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

1 komentarz :

  1. Śliczne zdjęcia i domyślam się, że zupa równie wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń