26 stycznia 2013

Deser piegowata rusałka

Deser piegowata rusałka
Deser piegowata rusałka podawany był (może wciąż jest) w Cafe Kawka w Poznaniu – niebo w gębie! Gorąca słodka czekolada, cierpki, pikantny smak musu z kiwi, truskawki, zimne kremowe lody i bita śmietana… Tak go zapamiętałam, nie jestem pewna czy jest to dokładna receptura, ale polecam piegowatą rusałkę na osłodzenie życia:- )
Składniki:
·       100 g mlecznej czekolady
·       6 – 8 łyżek śmietany
·       4 owoce kiwi
·       10 listków świeżej bazylii
·       200 g truskawek świeżych lub mrożonych
·       2 łyżki soku z cytryny
·       syrop z agawy
·       bita śmietana
·       lody waniliowe lub inne w ulubionym smaku

Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do 2 – 3 szklanek lub wysokich pucharków. Kiwi umyć, obrać i zmiksować razem z bazylią – delikatnie przełożyć na warstwę czekolady. Truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić syropem z agawy. Mus truskawkowy wyłożyć na warstwę kiwi. Do deseru dodać ulubione lody i bitą śmietanę.

Smacznego:- )

 

6 komentarzy :