27 stycznia 2013

Chruściki zwane faworkami


Chruściki zwane faworkami
Chrup, chrup chrust…Kto nie  lubi chruścików?  To moje pierwsze faworki przygotowywane pod czujnym okiem teściowej:- ) Nigdy nie przygotowywałam tych tradycyjnych zapustowych ciastek, wydawały mi się zbyt pracochłonne i skomplikowane. Nie takie jednak chruściki straszne jak je malują:- ) Faworki obok pączków to tradycyjne smakołyki przygotowywane na tłusty czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Ponoć dawniej w czasie tłustego czwartku objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką – ciekawy pomysł na kolację:- ) W każdym razie chruściki wyszły pyszne, chrupiące, polecam więc przepis.

Składniki;
·       3 żółtka
·       200 g mąki
·       łyżka spirytusu
·       3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany
·       1 cukier waniliowy
·       1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       ok. 500 g oleju lub smalcu do smażenia
·       ok. 100 g cukier puder do posypania chruścików
·       papierowy ręcznik do osaczania chruścików z tłuszczu

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać  i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Ciasto pokroić na paski o szerokości 3 cm i wykrawać ok. 5 – 7 cm romby. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli wypłynie i szybko się zarumieni można partiami smażyć chruściki. Ciasto oczyścić z mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz, obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Kuchnia polska

Chruściki zwane faworkami

Chruściki zwane faworkami

Chruściki zwane faworkami


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...