8 lutego 2013

Krem marchewkowo – jaglany z rozgrzewającym imbirem

Krem marchewkowo – jaglany z rozgrzewającym imbirem
Moja kuchnia ostatnio stała się monotematyczna, karmię rodzinę kaszą jaglaną, kurkumą i imbirem. Naczytałam się o prozdrowotnych właściwościach tych produktów i z uporem maniaka dodaję je wszędzie gdzie tylko się da :- ) Dziś  przepis na zupę marchewkowa z imbirem. Kremowa,  aromatyczna, rozgrzewająca, syta i zawierająca ulubione przeze mnie proso:- ) Zupy kremy okazały się idealnym sposobem na przemycanie kaszy jaglanej do codziennych posiłków . Jaglanka świetnie się miksuje, w smaku nie jest dominująca, można ją dodać do każdej z kremowych zup – zapraszam do eksperymentów:- )
Składniki:
·       3 łyżki oleju rzepakowego
·       2 cebule
·       ok. 10 cm pora
·       2 ząbki czosnku
·       1 łyżeczka czarnuszki
·       2 – 3 cm imbiru
·       4 duże marchwie
·       1 korzeń pietruszki
·       ok. 200 g selera
·       ½ szklanki kaszy jaglanej*
·       ½ łyżeczki skórki z limonki (cytryny)
·       3 łyżki soku z limonki (cytryny)
·       ½ łyżeczki kurkumy
·       ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
·       sól, pieprz

Dodatkowo do przyozdobienia zupy:
·       czarnuszka
·       kolendra
·       kilka plasterków marchewki

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – proso będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i odłożyć.

Cebulę i czosnek  pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę czosnek i czarnuszkę, podsmażyć często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler, por – wszystkie warzywa chwilę dusić, uważając żeby ich nie przypalić. Dodać startą skórkę z limonki oraz imbir. Warzywa zalać wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Gotować ok. 10 minut, następnie dodać sok z limonki, kurkumę oraz wypłukaną kaszę jaglaną. Całość gotować do miękkości wszystkich składników, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie uzupełniając wodą.

Zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ewentualnie dodać wody jeśli zupa jest zbyt gęsta. Jeśli to konieczne ponownie doprawić, ewentualnie do smaku dodać sok z limonki.

Zupę przed podaniem udekorować czarnuszką, posiekaną natką kolendry lub oraz cienkimi plasterkami marchewki.

*do przygotowania zupy można użyć ugotowanej już kaszy (np. takiej, która została po obiedzie z poprzedniego dnia); należy wówczas dodać ok. szklanki ugotowanej kaszy;

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Na kuchennym progu 


     

Krem marchewkowo – jaglany z rozgrzewającym imbirem

5 komentarzy :

  1. Oj, to moje smaki :) Uwielbiam wszelkie kasze i często z nimi eksperymentuję, więc ta zupka na pewno by mi smakowała !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką! Dzisiaj na obiad szykuję coś innego, ale w najbliższym czasie, czemu nie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszna, chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię krem marchewkowy, ale bez dodatku imbiru byłby za słodki, czasem dodaję też sok pomarańczowy... a jaglanka, hmm spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i cóż zdecydowanie nie mój smak, rodzina również pogardziła. Krem nie wyszedł gładki, tylko mocno grudkowaty, czarnuszki za dużo było.

    OdpowiedzUsuń