23 marca 2013

Babka piaskowa cytrynowa

babka świąteczna
Babka piaskowa cytrynowa
Szczerze powiedziawszy piekąc wielkanocną babkę cytrynową zastanawiałam się czy nie powinnam zabrać się za przygotowanie pierniczków  albo makowca;- ) Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, połowa marca a tu tylko śnieg i mróz i wiatr, brrrrr… W kuchni za to wiosennie i ciepło,  powoli zaczyna pachnąć Świętami:- )

Składniki:
·       5 jajek
·       1 niepełna  szklanka brązowego lub drobnego cukru do wypieków
·       1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
·       3 łyżki mielonych migdałków
·       cukier waniliowy
·       200 g masła
·       1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·       skórka otarta z 2 limonek lub  cytryn

Dodatkowo:
·       masło do posmarowania formy
·       zmielone migdały do wysypania formy.

Jajka do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o średnicy ok. 22 cm  (pojemności 2,6 litra) wysmarować masłem, wysypać kaszą zmielonymi migdałami .

Całe jaja (białka i żółtka) umieścić w misce i ubić na jasną, puszystą masę przez ok. 5 minut. Piana jajeczna powinna mocno zwiększyć swoją objętość, co zagwarantuje puszysty wypiek pozbawiony zakalca. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cukier puder (brązowy lub biały) i dalej ubijać.

Mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, przesypać do masy jajecznej i wymieszać. Dodać skórkę otartą z limonek i mielone migdały. Masło roztopić w garnku i wrzące wlać do ciasta – zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (ciasto powinno sięgać maksymalnie do ⅔ wysokości formy).

Babkę piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć ją do 170ºC i piec jeszcze 20 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z piekarnika, przykryć lnianą ściereczką, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Smacznego:- )

babka świąteczna
Babka piaskowa cytrynowa
babka wielkanocna
Babka piaskowa cytrynowa
babka wielkanicna
Babka piaskowa cytrynowa

6 komentarzy :

  1. Haha, wczoraj zastanawiałam się, czy nie kupić choinki;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe wszędzie już świątecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram się za nią już chyba od roku... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście bardzo pyszna babka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...