22 marca 2013

Frykadelki śledziowe czyli norweskie klopsy rybne

Frykadelki śledziowe czyli norweskie klopsy rybne
Świetny pomysł na przygotowanie  ryby na ciepło . To zdrowa ryba u nas ciągle niedoceniana. Norwegowie jak nikt inny znają się na śledziach, zaczerpnęłam więc ich pomysł na przygotowanie tej bałtyckiej ryby. Usmażone klopsy są smaczne, delikatne w smaku i idealnie nadają się na zdrowy obiad z bukietem gotowanych warzyw:- )
Składniki:
·       150 g gotowanych ziemniaków
·       600 g surowych śledzi
·       ½ szklanki bulionu
·       ½ łyżeczki soli
·       1 płaska łyżeczki pieprzu cytrynowego
·       1 cebula
·       2 – 3  czubate łyżki mąki ziemniaczanej
·       2 łyżki posiekanej pietruszki

 Dodatkowo:
·       olej do smażenia frykadelków
·       mąka ziemniaczana do panierowania
·       smażone krążki cebuli

Ziemniaki ugotować. Cebulę  i natkę pietruszki drobno posiekać.
Śledzie dokładnie oczyścić, usunąć ości i odfiletować. Umyć, osuszyć, zmiksować. Dodać ugotowane ziemniaki i zmiksować po raz drugi. Do masy dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, bulion, sól, pieprz, cebulę, natkę pietruszki – wszystko razem wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodać jeszcze trochę maki ziemniaczanej. Rybna masa jest klejąca i lepi się do rak:- ) Uformować płaskie frykadelki, obtaczać w mące ziemniaczanej (lub bułce tartej), smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać posypane krążkami smażonej cebuli i gotowanymi warzywami (ewentualnie polać roztopionym masłem).

Smacznego:- )




2 komentarze :