8 marca 2013

Kruche babeczki orzechowe z kremem karmelowym

Kruche babeczki orzechowe z kremem karmelowym
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, kruchego i orzechowego to przepis dla Was:- ) Babeczki są delikatne, mocno kruche i orzechowe. Podałam je z słodkim samodzielnie przygotowanym kremem karmelowym i ozdobiłam orzechami włoskimi. Kruche babeczki można podać z innymi dodatki: owocami, dżemami, bita śmietaną lub kremem z suszonych moreli.
Składniki na babeczki (28 sztuk):
·       220 g masła
·       90 g cukru pudru
·       3 żółtka
·       60 siekanych orzechów włoskich
·       50 g mąki pełnoziarnistej
·       100 g mąki pszennej
·       150 g mąki krupczatki
·       szczypta soli

Masło ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesiane mąki z solą i drobno posiekane orzechy. Połączyć mikserem lub zagnieść dłońmi. Uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 2 godzin (ciasto można przygotować dzień wcześniej i wyjąć na pół godziny przed wałkowaniem). Ciasto rozwałkować na grubość 3 – 5 mm. Foremki na babeczki wykleić wyciętymi krążkami ciasta. Ponieważ nie mam małych foremek, babeczki upiekłam w formie na muffiny. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190ºC ok.10 – 12 minut aż ładnie się zarumienią.

Babeczki podawać z gotową masą kajmakową lub innym ulubionym kremem. Podałam kruche babeczki z samodzielnie przygotowanym kremem karmelowym i połówkami orzechów włoskich. 

Składniki na krem karmelowy:
·       ½ szklanki cukru (białego lub brązowego)
·       2 łyżki wody
·       500 g serka mascarpone
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       połówki orzechów włoskich do udekorowania babeczek

Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać aż cukier ładnie zbrązowieje (uważać aby nie przypalić cukru). Karmel energicznie mieszać  i dodać serek mascarpone. Masę ponownie postawić na ogniu i mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Do smaku dodać odrobinę soli.
Wystudzoną masę karmelową przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić orzechowe babeczki.

Smacznego:- )

 

Kruche babeczki orzechowe z kremem karmelowym

3 komentarze :

  1. Małe, słodkie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne babeczki, ten krem w ogóle musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...