5 kwietnia 2013

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem
Tym razem kasza jaglana wg przepisu Juniora. W potrawie musiały więc znaleźć się jego ulubione warzywa: brukselka (!), pieczarki, kukurydza. Syn co raz częściej wymyśla dania, każe zapisywać receptury lub rysuje jak ma całość wyglądać. Jednak kiedy sugeruje, że może w przyszłości zostanie kucharzem, zaprzecza „Mamo, przecież wiesz, że będę szkutnikiem”:- ) Junior może zostać oczywiście kim tylko sobie zamarzy najważniejsze, że będzie umiał przygotować sobie coś do zjedzenia:- )
Składniki:
·       ½ szklanki (125 g) kaszy jaglanej
·       200 g pieczarek
·       200 g brukselki
·       200 g zielonej fasolki
·       ½ puszki kukurydzy
·       1 cebula
·       2 łyżki klarowanego masła lub oleju
·       2 jajka
·       szczypta kurkumy
·       sól, pieprz, chili

Dodatkowo:
·       szczypiorek

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić prosa :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że jagła nie jest wystarczająco miękka, dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Warzywa pokroić. Pieczarki i zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, brukselkę przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego lub oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki, lekko je osolić i chwilę dusić aż odparuje woda. Dodać brukselkę i fasolkę dusić z odrobiną wody (ok. 50 ml) jakieś 7 – 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać kukurydzę i przyprawy – wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni roztopić łyżkę klarowanego masła wsypać kaszę i chwilę podgrzewać. Jajka rozrobić z dwoma łyżkami wody, szczypta kurkumy i wlać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i osolić. Do kaszy jaglanej dodać wcześniej przygotowane warzywa – wymieszać. Potrawę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Przed podaniem kaszę posypać szczypiorkiem.

Smacznego:- )

Wartość energetyczna 1 porcji : 350 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik: 11 g

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

6 komentarzy :

  1. rewelacyjny syn!!! a kaszę jaglaną uwielbiam, dziś też ją do pracy zabrałam.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała notka, uśmiałam się zdrowo :)))) a teraz zwiedzam dalej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Dzieki za przepisy z kasza -jaglana, wlasnie chce wyproBowac. Ale mam pytanie: brukelke i fasolke wczesniej ugotowac, czy wystarczy duszenie 10 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał :) Użyłam tu świeżych, surowych warzyw, lubię chrupkie więc 10 minut wystarczyło :) Jeśli wolisz bardziej miękkie warzywa możesz dusić je dłużej, ewentualnie dolewając wody :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń