29 maja 2013

Lekki krem z białych szparagów

Lekki krem z białych szparagów
Sezon szparagowy w pełni więc pora na kilka przepisów z wykorzystaniem tych smacznych, wiosennych warzyw. Swoją droga ciekawe, które szparagi wolicie białe czy zielone?  Ciągle próbuję to jedne, to drugie i nie mogę się zdecydować:- ) Jako pierwszy podam przepis na lekką zupę z białych szparagów, oczywiście z dodatkiem mojej ulubionej kaszy jaglanej:- ) Biały krem bez dodatku śmietany czy mąki. Dla smaku szparagi dusiłam na maśle, ale jeśli nie używacie tłuszczu zwierzęcego śmiało możecie zastąpić go olejem np. rzepakowym.  
Składniki:
·       1 pęczek (½ kg) białych szparagów
·       1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
·       1 ½ l wywaru warzywnego, bulionu lub wody
·       2 łyżki klarowanego masła
·       sok z cytryny
·       sól, pieprz, cukier

Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końce i pokroić w ok. 3 – 4 centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić szparagi i dusić na maśle ok. 5 minut. Warzywa zalać wywarem, bulionem lub po prostu wodą, wsypać kasze jaglaną i gotować 15 – 20 minut, aż szparagi będą miękkie. Całość zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozrzedzić ją dodając trochę wody Doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego:- )


Lekki krem z białych szparagów

Lekki krem z białych szparagów

Lekki krem z białych szparagów

2 komentarze :

  1. Jeśli już musimy wybierać, to chyba wolimy zielone szparagi, ale zawsze jest to duży problem:) Krem wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia! Bardzo mi się podoba pomysł wykorzystania tych pojemniczków :)

    OdpowiedzUsuń