28 maja 2013

Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym


Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym
Pyszne, delikatne placuszki idealne na podwieczorek, wyśmienicie smakują z sosem truskawkowym:- ) Placuszki przygotowuje się błyskawicznie i są świetnym sposobem na wykorzystanie niepotrzebnych białek. Tym razem zrobiłam je z mieszaniny mąki orkiszowej i owsianej, ale oczywiście można do tego użyć mąkę pszenną.  Nie muszę chyba wspominać, że Junior był bardzo zadowolony z takiego podwieczorku i jak zwykle domagał się dodatkowej porcji:- )

Składniki na ok. 7 placków:
·       ½ szklanki białek
·       ½ szklanka mąki (po ok.2 łyżki mąki orkiszowej typ 700 i mąki owsianej)
·       1 łyżka oleju
·       szczypta soli
·       1 łyżeczka cukru
·       kilka kropli ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
·       odrobina oleju do smażenia

Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę z białek delikatnie wymieszać z przesianą mąką, olejem i ekstraktem waniliowym.
Na rozgrzanej patelni lekko przesmarowanej tłuszczem smażyć na złoty kolor małe placki.

Sos truskawkowy:
·       250 g truskawek
·       ½ szklanki wody
·       2 łyżki soku z cytryny
·       1 – 2 łyżki miody lub syropu z agawy
·       2 rozgniecione goździki
·       szczypta korzenia lukrecji

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do garnka. Owoce zalać wodą, dodać rozgniecione goździki, szczyptę korzenia lukrecji i zagotować. Truskawki zmiksować. Do sosu dodać sok z cytryny, doprawić miodem lub syropem z agawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki jeszcze chwilę go gotować aż zgęstnieje, jeśli jest zbyt gesty dolać odrobinę wody. Aby sos był bardziej delikatny i aksamitny należy go przecedzić.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Rodzinka w kuchni

Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym

Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym

Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym

Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym

3 komentarze :

  1. biszkoptowe lekkie placuszki z tak smacznym sosem, na pewno przepyszne !! idealne na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń