25 czerwca 2013

Granola truskawkowa

Granola truskawkowa
Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań, nie przepadam za tymi długo gotowanymi, wolę z rana sobie coś nie coś pochrapać:- ) Na fali truskawkowego szaleństwa przygotowałam granolę z dodatkiem tych owoców. Powstała fantastycznie uprażona mieszanka płatków owsianych i żytnich z ziarnami, niezbyt słodka  -  dla mnie idealna. Granolę możecie zmienić według uznania, pomijając mniej lubiane składniki, zastępując je innymi:- )
Składniki:
·       1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
·       1 szklanka płatków żytnich
·       ½ szklanki złocistego siemienia lnianego
·       ½ szklanki   słonecznika
·       ½ szklanki sezamu
·       ½ szklanki wiórków kokosowych
·       100 g posiekanych migdałów
·       4 łyżki cukru trzcinowego *
·       2 łyżki miodu *
·       ¼ szklanki oleju rzepakowego
·       ¼ szklanki wody
·       400 g zmiksowanych truskawek

W dużej misce wymieszać płatki owsiane z ziarnami, orzechami (wszystkie suche składniki).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre i cukier (cukier, miód, olej, wodę i zmiksowane truskawki). Suche składniki połączyć z mokrymi. Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać w temperaturze 160ºC przez 70 – 90 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

*jeśli lubicie bardzo słodką granolę należy dodać więcej cukru lub miodu

Smacznego:- )


Granola truskawkowa


4 komentarze :

  1. Fajna alternatywa dla wysoko słodzonych płatków dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, dość interesujące rozwiązanie, jeżeli chodzi o użycie płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna, zdrowa domowa granola ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...