19 lipca 2013

Tort smok

Tort smok
Tort w kształcie smoka przygotowałam na szóste urodziny rycerza Szymona. Tort robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach :- ) myślę, że to najefektowniejsze ciasto, które robiłam. Smok zrobiony jest z kakaowego ciasta, mlecznej masy (to znany przepis na ciasto mleczna kanapka), obłożony kolorowym marcepanem. Zrobienie tortu nie jest trudne, ale pracochłonne, jeśli jednak chcecie zachwycić małą królewnę, albo małego rycerza nie pozostaje nic innego jak zacząć wycinać słodkie smocze łuski:- )

Jak zrobić tort w kształcie smoka?

Składniki na kakaowy biszkopt:
·       5 jajek
·       150 g cukru
·       70 g mąki pszennej
·       50 g mąki ziemniaczanej
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       3 łyżki (20 g) kakao
·       2 łyżki oleju

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować na gęstą pianę. Dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać z pianą. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wystudzić

Składniki na mleczną masę:
·       ½ szklanki mleka
·       2 szklanki pełnego mleka w proszku
·       ⅔ szklanki cukru
·       350 g masła
·       16 g cukru wanilinowego

Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę  i powoli dodawać wystudzone mleko. Do kremu stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Dodatkowo:
·       600 – 700 g masy marcepanowej
·       cukier puder
·       barwniki (niebieski, czerwony
·       kakao
·       patyczki do szaszłyków

·       czekoladowe pieniądze

Sposób złożenia tortu:











W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm.







Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.
 Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół (powstanie tułów smoka).Mleczną masą  posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.




































Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.









Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.









Pozostała część utworzy ogon.
Z ogona odciąć jeszcze mały kawałek, posłuży do zrobienia łap.







Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.
Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka. Następnie łapy zaokrąglić nożem.










Ciasto posmarować dokładnie mleczną masą, nadając ciastu kształt smoka.

Część marcepana odłożyć na bok (będzie potrzebny na zrobienie oczu, ognia, ust, nosa, pazurów i rogów). Masę marcepanową zagnieść z niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie (smok może być również czerwony, zielony lub żółty). Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.

Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Kiedy cały tort pokryty jest niebieskimi łuskami można przejść do dalszej części dekorowania.

Z białego marcepana ulepić oczy i przykleić na głowie. Brwi zrobić z niebieskiej masy umocować nad oczami. Na kolce, skrzydła, nos, rogi, źrenice, buzię i pazury marcepan zagnieść z kakao. Lepić kolejne elementy i mocować do smoka. Skrzydła umocować na dwóch patyczkach do szaszłyków, które wbić w grzbiet smoka. Marcepan na ogień  zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w kształt płomienia.

Ciasto przechowywać w lodówce. Smoka wyjąć godzinę przed planowanym podaniem.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Domowe wypieki  i Moje wypieki


Tort smok

Tort smok

8 komentarzy :

  1. Niesamowity! Masz prawdziwy talent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracochłonne wykonanie ale efekt na pewno rozwalił dzieciaki! To małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny!! Tylko pozazdrościć talentu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kreatywny i smacznie wyglądający tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekny tort ;)
    Mam zamiar skorzystac z przepisu i zastanawiam sie czy bez zadnego przelozenia kremem w srodku , tort nie jest za suchy? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto biszkoptowe posmarowane jest kremem, więc ciasto nie jest suche :) Tort robi niesamowite wrażenie, jednak nie oszukujmy się bywają smaczniejsze torty ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...