17 września 2013

Gryczane ciasteczka imbirowe

Gryczane ciasteczka imbirowe
 Ciasteczka przygotowane z myślą o szkolnych podwieczorkach Juniora. Chrupiące, upieczone z mąki gryczanej z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, cynamonu i kurkumy. Ciastka niezbyt słodkie, ozdobione odrobiną gorzkiej czekolady, zasmakowały nawet Mężowi Najlepszemu, który nie lubi kaszy gryczanej – przemycanie zakończone więc sukcesem:- )  Ciastka nie zawierają mąki pszennej i glutenu, idealne dla wszystkich, którzy unikają ich w swojej diecie. Chciałabym jeszcze wspomnieć, że na zdjęciu pojawia się ususzony liść palmowy, który dostałam od syna na imieniny. Junior często obserwuje jak robię zdjęcia potrawom, lubi mi pomagać, przestawiać, obracać, doradzać… Często widząc jakiś ładny talerz, miskę, łyżkę itp. pyta „Mamo, przydałoby ci się coś takiego na bloga?”:- ) Już kilka dni przed imieninami chodził za mną i powtarzał, że już wkrótce mój blog będzie ładniejszy i ciekawszy. Nie wiedziałam o co chodzi, aż do momentu otrzymania prezentu:- )
Składniki (porcja na 1 blachę ciastek):
·       2 łyżki miękkiego masła
·       3 łyżki cukru trzcinowego
·       cukier waniliowy
·       1 jajko
·       1 szklanka mąki gryczanej
·       1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1 łyżeczka imbiru w proszku*
·       1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
·       gorzka czekolada

Masło z jajkiem i cukrami wymieszać w misce. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, stopniowo dodawać do masy jajeczno – maślanej i chwilę ugniatać. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto wałkować na ½ cm placek podsypując mąką gryczaną. Wycinać okrągłe ciasteczka. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 10 – 15 minut w zależności od wielkości ciastek.

Ciasteczka można ozdobić czekoladą  (ale niekoniecznie). Podobnie jak w przypadku świątecznych pierniczków, tuż po wyjęciu z piekarnika powierzchnię ciastek obsypać stratą lub pokruszoną czekoladą (można użyć kilku rodzajów czekolady gorzkiej, mlecznej i białej) i jeszcze raz na minutę włożyć je do piekarnika. Wykałaczką  artystycznie wykonać kilka mazów i zygzaków.

*jeśli lubicie pikantne ciastka, możecie dodać więcej imbiru

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Bez pszenicy 

     

Gryczane ciasteczka imbirowe

3 komentarze :

  1. Przepis na ciastka bardzo ciekawy, a listek palmowy bardzo pomysłowy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujące te ciacha. podobają mi się i śliczny wzorek mają z czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne (; robilam wczoraj. Jedynie maki nie mialam to zmielilam kasze (; polecam.

    OdpowiedzUsuń