2 listopada 2013

Cytrynowa szarlotka orkiszowa

Cytrynowa szarlotka orkiszowa
Jakoś w tym roku mało u mnie ciast z jabłkami, szybko postanowiłam to zmienić i przedstawiam Wam przepis na cytrynową szarlotkę z mąki orkiszowej. Szarlotka, jak to szarlotka najsmaczniejsza jeszcze ciepła pierwszego dnia, cudownie smakowała z bita śmietana:- ) Cisto wygląda uroczo, a jeśli ozdobicie je dodatkowo listkami ulepionymi z ciasta, na pewno będzie ozdobą rodzinnego spotkania. Cytrynowa szarlotka nie jest skomplikowana jednak potrzebuje dwugodzinnego odpoczynku w lodówce, więc konieczny jest spory zapas czasu na jej przygotowanie. Miłego pieczenia:- )

Składniki na kruche ciasto:
·          350 g maki orkiszowej 700 (lub pszennej)
·          150 g mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
·          250 g masła
·          150 g cukru
·          cukier waniliowy
·          ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·          1 żółtko
·          1 jajko
·          2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
·          skórka otarta z ½ cytryny
·          szczypta soli

Jabłka:
·          1 kg jabłek
·          1 łyżeczka zmielony cynamon (lub więcej wg. uznania)
·          1 opakowanie cukru waniliowego
·          skórka otarta z ½ cytryny

Dodatkowo:
·          1 białko - tylko do posmarowania ciasta

  
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski wymieszać z  cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem. Odstawić na 2 godziny do lodówki i ewentualnie odsączyć z soku.

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, żółtko, cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić. Połowę ciasta wyłożyć na spód formy na tartę lub tortownicę o średnicy 26 cm. Drugą część owinąć w folię spożywczą. Obie części ciasta  włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po schłodzeniu ciasto w formie ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem, podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 – 20  minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wierzch wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.

Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami waniliowymi lub bitą śmietana.


Smacznego :-)

Cytrynowa szarlotka orkiszowa
Cytrynowa szarlotka orkiszowa

Cytrynowa szarlotka orkiszowa

6 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie, nie robilam ciast z mąki orkiszowej, ale zachęciłaś mnie. Robiłam z Twojego przepisu ciasteczka amaretti, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda! uwielbiam szarlotki a ten przepis z wielką chęcią zapiszę i odtworzę u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, wygląda rozkosznie i rzeczywiście jest ozdobą stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. IDEALNE na jesienne chandry!
    Pięknie się prezentuje....mmmm i pachnie.
    Serdeczności!!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ostatniej chwili, właśnie został zjedzony ostatni kawałek szarlotki. Pyszna i śliczna! Pozdrawiam i dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi, że korzystasz z moich przepisów:) Dziękuję za zaufanie i oczywiście zachęcam do wypróbowania wszystkich receptur;)

      Usuń