5 listopada 2013

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta
Jadacie jesienią i zimą kiszoną kapustę? Junior jest miłośnikiem wszelakich kiszonek, a domową kiszoną kapustę wyjada bezpośrednio ze słoika z szerokim uśmiechem na twarzy:- ) Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, B12, E, naturalnych przeciwutleniaczy, bakterii Lactobacillus – nie trzeba więc nikogo przekonywać, że to samo zdrowie. Najlepiej przygotować kiszonkę w domu, macie wówczas gwarancję, że nie zawiera ani cukru, ani octu. Przepis nie jest trudny, a jedząc własnoręcznie zrobioną kapustę poczujecie znaczącą różnicę w smaku:- ) Co więcej, smak takiej kapusty można łatwo modyfikować dodając przyprawy i warzywa np.: kminek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, imbir, marchew, jabłka, ostrą paprykę – wszystko na co tylko macie ochotę.

Składniki:
  • kapusta biała lub czerwona
  • sól ok. 15 g – 25 g na 1 kg kapusty
  • marchew

Białą kapustę przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała (ma to wpływ na jej smak).
Głowę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, poszatkować (najlepiej razem z głąbem ponieważ zawiera mnóstwo witamin), wymieszać z solą. Kapustę ugnieść z solą, aż do wytworzenia się soku. Wymieszać ze startą marchewką (i jeśli używacie z  innymi dodatkami).
Kapustę układać w słoikach (najlepiej w kamionkowej lub drewnianej beczułce) uprzednio dokładnie wyparzonych. Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uciec. 
Pozostawić na ok. 3 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji, zdjąć z kapusty ciężarek i denko. Za pomocą długiego, drewnianego trzonka np. łyżki przebijać otwory w kapuście, aby odprowadzić nadmiaru gazów i olejków eterycznych. Aby kapusta dojrzała  przenieść ją w chłodniejsze miejsce na 10 – 12 dni. Ukiszoną kapustę przechowywać w temperaturze 4 - 8˚C.

Smacznego:- )

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
    
Kiszona kapusta

2 komentarze :

  1. Ja od jesienie do wiosny jadam sporo kiszonek, wolę to niż np. dziwne pomidory bez smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda kiszonki są dużo smaczniejsze:) przyznam, że zimą czasem skuszę się na jakiś "świeże" warzywo i zawsze sobie obiecuję, że to ostatni raz.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...