3 grudnia 2013

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Błyskawiczna zupa pomidorowa
Kiedy chwytają mrozy, bardzo lubię rozgrzać się kubkiem gorącej zupy. Często dopada mnie chęć na coś ciepłego wieczorem, po całym dniu pracy, albo po długim zimowym spacerze, kiedy nie mam czasu na długie gotowanie. Krem pomidorowy z cebulą to idealna propozycja na błyskawiczną, zupę i zdrowa alternatywa dla sklepowych proszków. Zupa stawia na nogi, dodaje energii i fantastycznie rozgrzewa - czego więcej potrzebuje zziębnięty człowiek? Zupę można oczywiście podać także na obiad z dodatkiem makaronu, lanych klusek lub ryżu.
Składniki:
  • 3 – 4 duże cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju)
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowego
  • 1 l wody (lub bulionu)
  • 2 łyżeczki domowej vegety
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • kilka łyżek śmietany (lub ½ szklanki mleka)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Cebulę i czosnek obrać, pokroić i usmażyć na łyżce klarowanego masła. Dodać domową vegetę i paprykę w proszku i jeszcze chwile smażyć. Cebulę zmiksować razem z koncentratem pomidorowym. Dolać gorącą wodę i śmietanę, przyprawić sola pieprzem. Zupę  gotować jeszcze jakieś 10 minut, aby była aksamitna ponownie zmiksować.
Podawać jako rozgrzewający krem lub jako zupę z makaronem, ryżem, lanymi kluskami.


Smacznego:- )

Błyskawiczna zupa pomidorowa
Błyskawiczna zupa pomidorowa

Błyskawiczna zupa pomidorowa

4 komentarze :

  1. Taki kubek ciepłej zupy jest idealny na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od prawie roku korzystam z tego przepisu na pomidorową.Nieważne czy zrobie 3 czy 4 litry zupy zawsze mojej rodzinie jest mało :)

    OdpowiedzUsuń