10 stycznia 2014

Skrzydełka Buffalo z trzema sosami

Skrzydełka Buffalo z trzema sosami
Pyszne pikantne skrzydełka – przysmak kuchni amerykańskiej. Idealne na kolacje w gronie przyjaciół. Oryginalne skrzydełka Buffalo smaży się na głębokim oleju, podaje z sosem serowym i kawałkami selera naciowego. Natomiast moje skrzydełka zostały upieczone w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania. Aby urozmaicić smak,  podałam je z trzema sosami : serowym, czosnkowym i BBQ oraz warzywami pokrojonymi w słupki.
Składniki:
  • 1½ kg skrzydełek kurczaka (około 15 sztuk)
  • 45 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (można pominąć)
  • 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki

Dodatkowo:
  • seler naciowy (lub inne warzywa pokrojone w słupki np. marchew, czerwona papryka, ogórek)

Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, Odciąć końcówki skrzydełek i wyrzucić. Każde skrzydło przekroić w stawie na pół i natrzeć je solą morską.
Do garnka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Chwilę podsmażać i odstawić z ognia, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, koncentrat, tabasco, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do garnka z marynatą i dokładnie je obtoczyć.
Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone dwie grzałki górne i program środkowy - 2). Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika. Piec  przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 - 20 minut.  Należy obserwować  skrzydełka podczas pieczenia, aby za szybko się nie spiekły. Skrzydełka podawać z sosami  i selerem naciowym (lub innymi  warzywami).

Sos  BBQ :
  • 1 cebula                                                                                                            
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śliwówki
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka koncentratu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1łyżka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki sosu jasnego sojowego (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól

Na łyżce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać śliwówkę i wodę, szybko zagotować. Dodać koncentrat, keczup, miód, powidła śliwkowe i sos sojowy. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli sos ma być aksamitny należy przetrzeć go przez sito.

Sos serowy:
  • 50 g sera pleśniowego typu  roquefort
  • ½ ząbka czosnku, startego na drobnej tarce
  • 80 g  jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ½ łyżki majonezu

Ser drobno pokruszyć, dodać resztę składników i wymieszać nie rozcierając – sos nie powinien być gładki.

Sos czosnkowy:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta domowej vegety
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Wymieszać razem wszystkie składniki doprawiając do smaku sola i pieprzem.


Smacznego:- )

 

Skrzydełka Buffalo z trzema sosami

2 komentarze :

  1. Skrzydełka to chyba najsmaczniejsza rzecz na tym świecie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) I jeszcze z 3 sosami :) rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń