20 lutego 2014

Surówka z modrej kapusty

Surówka z modrej kapusty
Nowy hit surówkowy w moim domu :) Prosta, pyszna surówka z modrej kapusty i suszonych śliwek z delikatnym sosem majonezowym. Surówka sprawdzi się  jako dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych lub jako samodzielne danie z kromką razowego chleba. 

Składniki:
  • ½ główki małej modrej kapusty
  • 8 – 10 suszonych śliwek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Kapustę i cebulę drobno posiekać w wąskie paseczki, lekko posolić i ubić pięścią aby zmiękła. Śliwki opłukać wrzątkiem, osuszyć i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić sola i pieprzem. Do kapusty dodać śliwki i sos – całość wymieszać. Surówka gotowa :- )
Jeśli chcecie urozmaicić jej smak możecie dodać garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich  i trochę startego sera.

Smacznego :- )

Surówka z modrej kapusty

3 komentarze :

  1. Mi zawsze wychodzi twarda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kapusta jest twarda proponuję pokroić ja na węższe paseczki i po ubiciu pozostawić ja do tzw. zmożenia. Pozdrawiam :)

      Usuń