10 kwietnia 2014

Ciastka jęczmienne

Ciastka jęczmienne
Kasze jęczmienne jadaliśmy dotychczas jako dodatek do obiadu, czasami kupowałam dla urozmaicenia płatki, które dodawałam do jogurtu zamiast owsianych . Okazało się jednak, że mąka jęczmienna świetnie nadaje się do pieczenia ciasteczek.  Ciasteczka są chrupkie, kruche, cudnie pachną imbirem i cynamonem, a dodatek  melasy nadaje im wyjątkowy smak i kolor. 

Jak upiec jęczmienne ciasteczka? 


Składniki (2 blachy ciastek):
  • 2 ½  szklanki mąki jęczmiennej
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli 
  • 150 g miękkiego masła
  • ½  szklanki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego

Dodatkowo:
  • ¼ szklanki cukru pudru

Piekarnik rozgrzać w temperaturze 180ºC. Blachy  wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól. W drugiej misce, utrzeć masło na białą masę. Stopniowo dodawać ½ szklanki cukru pudru,  jajko i melasę.  Stopniowo dodawać mąkę jęczmienną mieszając do uzyskania, jednolitego, klejącego ciasta. Z ciasta formować kulki o średnicy około 2,5 cm, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze lekko spłaszczyć.
Piec 12 – 15 minut na zloty kolor. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego: -)

Źródło przepisu: GoBarley 

Ciastka jęczmienne
Ciastka jęczmienne


1 komentarz :

  1. dobry wieczór - czym można zastąpić melasę?
    D.P.

    OdpowiedzUsuń